i

Crăciunul 2023 / 1989, multe asemănări

Acest editorial este rezultatul frustrărilor mele create de emisiunile tv ,despre revoluția din decembrie 89 din ultimele zile. In 1989 aveam 33 de ani. Îmi pierdusem tata  in noiembrie. Nu înainte de o discuție serioasă despre geopolitica momentului. Cu hărți si documente .Era cardiolog de profesie, dar un mare iubitor  de istorie si statistică.  Mi-a spus ce va urma pe termen scurt, mediu si lung. Ne-am certat pentru că l-am acuzat de cinism. Ca întotdeauna a avut dreptate. Ca să înțelegi încotro merge lumea trebuie să înțelegi cum circulă banii. 

Acum 34 de ani la Timișoara s-a declanșat  revoluția spun unii , un experiment economic cred eu. Galben portocaliu. Repetat ulterior  cu mai puțin succes in alte zone ale lumii cu resurse naturale de care economia occidentală are nevoie ca să crească. Pe 16 decembrie 1989 crimele de pe scările Catedralei  au declanșat furia necesară revoluției „populare”. Au murit idealiști nevinovați pentru libertatea virtuală .In decembrie 2023 s-a publicat o Hotărâre de Guvern care ne limitează la 6500 km/an mobilitatea cu mașina personală. Ceaușescu executat de Crăciun in 1989 a raționalizat benzina si motorina. UE ne limiteaza  temperatura in case. Ceaușescu  ne trimitea la culcare in cojoc . UE ne educă să renunțarăm la carne . Ceaușescu  ne hrănea cu salam cu soia. Comunismul se întoarce. Avem libertatea sa fim egali in sclavia responsabilității pentru salvarea planetei si democrației.

In 1989 cea mai importanta resursă a României era resursa umană . Generația anilor 60-80. Educată si performantă. Doctori, ingineri, muncitori calificați, chimiști, fizicieni, constructori, petroliști, geologi. Au plecat „afară”. Si nu se mai întorc. In 2024 resursa umană , educația de calitate nu mai există in Romania. Reformele succesive in domeniu au distrus generațiile din 1995 pana astăzi. Vârfurile ,câte mai sunt ,pentru că dascălii din generația 60-70 nu au murit toți, pleacă către posturi mai bine remunerate, in state in care taxele plătite  oferă siguranță si stabilitate. In 1989 economia europeană era in impas, marca germană gâfâia. După căderea zidului Berlinului  , economia Germaniei a început să crească. Cu ajutorul Rusiei, cum s-a numit după dezmembrarea URSS sub bagheta reformatoare a lui Gorbaciov. Germania a fost până mai ieri  motorul economic al UE. Acum in 2024 gâfâie din nou. Trebuie salvată cu o noua extindere? Croația a intrat in Schengen, deși pe acolo trece autostrada imigrației ilegale din Balcani si pentru că interesele economice ale Germaniei au avut întâietate. Merge ulciorul de două ori la apă fără sa se spargă?  Martie 1990 a fost un moment de cotitură. Care ne-a salvat de destinul Iugoslaviei. Mă bucur ca aici previziunile tatei au fost greșite. O amânare după cum arată geopolitica astăzi. Poate merităm. Pentru ca am considerat ca libertatea nu costă. După criza economică din 2008-2010 Occidentul o tine tot într-o criză. Pandemia 2020-2022, Războiul din Ucraina, reinflamarea conflictelor din Orientul Mijlociu, blocarea a 40% din traficului de marfa mondial , criza imigrației in UE, iminentul război dintre Venezuela si Guyana, inflamarea conflictului Kosovo-Serbia.

Imperiile se refac nu cu modificarea granițelor, se redesenează prin relocarea capitalului. In aceasta cheie se cântă aria extinderii NATO si UE spre est.

Alegerile din 2024  in UE si SUA reprezintă momentul critic pentru Occident. Salvare sau prăbușire. 2024 un nou 1990. Din nefericire, cu o resursă umană in politica occidentală, mult sub calitatea celei din 1990.