In prezent Romania are 33 de europarlamentari.10  PNL, 9 PSD, 8  USR,PMP 2, PRO Romania 2, 2 UDMR. Pentru următorul Parlament European Romania are tot 33 de fotolii. Curiozitatea m-a îndemnat să fac un studiu de probabilitate privind împărțirea lor in 9 iunie 2024. Plecând de la modificările rezultate in bazinul electoral românesc  ca urmare a  pozițiilor partidelor main-stream in pandemie si in războiul pe viată si pe moarte  pentru salvarea planetei (Green Deal) si salvarea democrației (Ucraina) marii pierzători sunt PNL si USR.

In 2019 alegerile europarlamentare au avut loc înaintea declanșării pandemiei. Fața de alegerile precedente nu au avut loc evenimente majore declanșatoare de emoții negative. In 2009 participarea la vot a fost de 27.67%. Media europeana era de 42,97%. Eram in plina campanie electorală pentru realegerea lui Traian Băsescu cu marketingul aferent prin suspendarea președintelui. Romanii erau focalizați pe problemele interne si nu simțiseră încă efectul crizei din sistemul bancar. Spre deosebire de europenii din occidentul consolidat care simțiseră deja efectele crizei. După 5 ani in 2014 lucrurile se schimbă. Crește prezenta la vot, 32,44% in Romania in timp ce in Europa Occidentala ,salvată de impactul dur de apartenenta la zona euro se stabilizează la nivelul 42%. Pentru că tarile din zona non-euro au fost cele care au absorbit socul crizei 2008-2010. Conștientizarea pericolului a generat depășirea in Romania, in 2019 a prezentei medii la vot in UE. 51,20% fata de 50,66%. In același trend accelerat de impactul direct in viețile occidentalilor de aberantele politici Green Deal si sprijinirea  Ucrainei fără criterii de sustenabilitate, procentul estimat de analiștii europeni cu studii terminate la timp,  a prezentei la vot , este de peste 60%. In Romania estimez o prezenta la vot in jur de 65%,pentru că efectele negative ale politicilor UE au fost devastatoare in ultimii 3 ani. Cum vor fi împărțite procentele astea rămâne de analizat serios. Secțiile de votare finanțate de statul roman, dacă nu vor fi suficiente , vor permite diasporei românești, să voteze un partid cu principii similare celui de acasă in tara unde domiciliază legal. Nu este întâmplător cum in Germania, Italia si Spania se construiesc parteneriate intre partidele anti main stream din Romania si cele de acolo.

O medie ponderată a sondajelor din ultimele zile dau PSD la un procent de 33%. Dacă se mobilizează primarii PSD si celelalte partide mici nu trec pragul ,cu redistribuirea ,PSD poate da 11 europarlamentari. Cu 2 mai mulți decât in prezent.  Fiind primele alegeri după ultimele crize sociale si economice, euro-parlamentarele sunt ofertante politic. Din acest motiv PSD poate să fie interesat de comasare. Si are șanse mari sa fie sprijinit de familia sa europeana, acum când sursele de la Bruxelles arunca in joc un scenariu de coabitare intre PPE si revoltați.

După 27% voturi  luate de PNL in 2019 a fost prima scădere la 25% la parlamentarele 2020 .Trend care s-a păstrat după monstruoasa coaliție pentru „liniștea noastră”! Nu va lua mai mult de 18%.Cu Ursula pe post de bijuterie la gleznă. Tot mai grea ,bijuteria, pe măsură ce fantomele trecutului se activează. Meetingurile anti extremism de la Suceava sunt scenarii de film prost. Așa că acum cu tot cu redistribuiri nu pot scoate mai mult de 7 europarlamentari cu gâfâială. 6 de-ai noștri de fapt ,că Siegfried este ales oriunde s-ar afla. Si dai si luptă pentru nominalizarea pe listă. L-am văzut si pe Crin ieșit din adormire. Pentru  aleasa inimii Ursulei.

USR a luat in 2019 22,36 % din voturi si PMP 5,76%.Din suma de  28,12 % se pare că după canibalizările de rigoare in alianța de conjunctură „Dreapta UNITA” (care dreapta?) si pierderea radicalilor din partidul REPER care nu va trece de 5%, vor rămâne nu mai mult de 15% cu indulgentă. Adică 3-4 europarlamentari. Daca se comasează alegerile nici atât. Cu locomotiva listei Dan Barna ,surprize-surprize.

Acuma cât să fie europarlamentarii AUR? Cu un scor estimat de 18% înainte de operațiunea de cod „Charlie-DNA”. 6-7 cu indulgenta ținând cont de structurile teritoriale ale partidului.

UDMR rămâne cu doi euro-parlamentari. Total 30-32.Cu redistribuiri din voturile pentru iepuri. Care trebuie sa fie cât mai mulți ca să iasă socotelile cum se dorește.

Sau serviciul matematic devine matematica serviciilor?