Cu excepția acelora care gravitează în jurul puterii, cu beneficiile de rigoare din exercitarea autorității, pe oricine întrebi dacă este optimist privind ziua de maine, răspunsul este invariabil NU. Pentru că principiile fundamentale ale democrației de fond nu sunt respectate.

Este UE un spațiu democratic? Câtă vreme Constituția UE nu este respectată răspunsul este NU. Scandalul intrării României si Bulgariei in Schengen este exemplul relevant de dublă măsură nedemocratică. Nu se respecta Constituția. Îngrădirea dreptului la opinie , sub pretextul fake news reprezintă o alta încălcare  a principiilor democrației. Exemplele din pandemie sunt multiple. Ele evidențiază si încălcarea principiului responsabilității si libertății.  

Are  Comisia Europeana AUTORITATEA sa decidă politici economice si sociale de tipul Green Deal (care a distrus economia europeană) , achiziționarea centralizată de vaccinuri mult peste nevoile UE , fara respectarea principiului transparentei in cheltuielile publice si îngrădirea libertății de mișcare prin Pașaportul Verde,  împrumuturi ne sustenabile pe termen lung in numele tarilor membre , obligarea tarilor membre la cheltuieli asumate la centru dar ne eliminate din calculul deficitului bugetar ? Eu si tot mai mulți alții ca mine, cred că NU. Comisarii nu sunt aleși de poporul european. Ei sunt rezultatul negocierilor politice in Parlamentul European, in care dictează nucleul dur al tarilor mari in detrimentul tarilor mici. Când executivul exclude oamenii din procesul legislativ atunci acumulează prea multa putere si sufocă democrația de fond. Se întâmplă in UE, unde Comisia Europeană legiferează împreună cu lobbiștii si nu Parlamentul European. 

Daca in UE se poate ca democrația sa fie amputată prin diluarea autorității atunci in Romania se poate, si-au zis partidele de la putere. Ce AUTORITATE are un primar care câștigă intr-un singur tur cu 10%. In Romania legea electorală este construită pentru favorizarea partidelor mari. Se încalcă principiul pluralismului .

In UE si in Romania se încalcă de asemenea principiul de baza al democrației: Domnia majorității simultan cu protecția minorității. Asistam de ceva vreme la creionarea UE in 3 cercuri concentrice .Nucleul dur reprezentat de Franța si Germania, zona Euro  si restul statelor. Pentru statele din estul Europei ,care duc povara contracției economice , exportului de inflație din economiile  vestice, fără a avea resursele de capital acumulat in occident in perioada Cortinei de Fier este cel mai greu. Când state precum Ungaria sau Polonia s-au opus unor ordine de la centru, care le afectează economia au fost amenințate cu suspendarea fluxului de capital. Libertatea si suveranitatea națiunilor este grav încălcată, iar bascularea spre suveran-ism este doar o consecință naturala a încălcărilor repetate de CE  a principiilor democrației. In Parlamentul României domnia majorității fără respect pentru pluralismul de opinie se vede constant din modul in care legile puterii trec  in disprețul total al amendamentelor minorității.

In acest UE cu 3 viteze se încalcă principiul dreptului la proprietate. Cel mai bun exemplu este modul in care resursele naturale ale României au fost trecute pas cu pas in proprietatea capitalului străin. In numele incapacității administrative românești si a eternei probleme cu corupția. Ca si cum in cercurile aleșilor sunt doar ingerași. Principiul responsabilității este încălcat simultan cu încălcarea separației celor trei puteri in stat. Legea răspunderii ministeriale nu exista in Romania. După cum nu există nici la nivelul comisarilor UE. Procedurile de tragere la răspundere sunt greoaie si depind de aranjamente politice in cele doua cercuri centrale.

In acest spațiu democratic de formă urmează un an de alegeri. Vom asista la contestarea legitimității oponenților politici . Fascism, populism, naționalism, Putin-ism vor fi constant pe buzele partidelor mari care fiind la putere, controlează prin finanțare mass media. Nu exclud si folosirea violentei in contestarea unor rezultate. Nu le iese pasiența mai dau foc la un maidan. Totul in numele minunatei democrații. Care vorba lui Caragiale, lipsește cu desăvârșire.