Unde dai și unde crapă ?

Bătălia pentru voturi a început la noi si in lume. Așa ne vor tine până înainte de Crăciunul fierbinte din 2024. Proiecte neconstituționale privind lupta împotriva drogurilor, zdrăngănit de cătușe la ușile adversarilor politici in interiorul aceluiași partid, companii si antreprenori cu sute de angajați puse in dificultate de masuri fiscale aberante sau interese unor  deținători de informații ,transformați peste noapte din arbitrii in jucători pe tabla de șah a lumii. Nu știu cum este cu încălzirea globală ,dar fierbințeala generată de „bombele” cu efect electoral promite să deșertifice lumea democratică. 

Cele mai relevante, pentru ceea ce ni se pregătește sunt două știri :arestarea „Ducelui de Vaslui” si rapida sa înlocuire cu un „Marchiz de Bacău” din altă familie de duci decât cea de pe făraș. Si aparent fără nici o legătură, scandalul responsabilității pentru morții de la Călimănești intre Transgaz si cel mai performant drumar al României, originar din Bacău. Întâmplător sau nu după ce SRI a rămas fără șef (de emanație PNL), SIE este condus tot de un membru al aristocrației politice din Bacău.

Ducele (dus) Buzatu conduce direct sau indirect PSD (si foștii săi străbuni) in județul Vaslui de la revoluție încoace. A adus voturi=putere, la fiecare campanie si a fost răsplătit permanent cu funcții pentru el si curtea sa de vasali, cu funcții la nivel local si central . Funcții care s-au transformat de-a lungul timpului într-o avere fabuloasă. Ducele a repetat greșelile aristocrațiilor erodate de drogul puterii absolute .Este profesor de filozofie, marxistă ,dar nu contează. Dacă a studiat condițiile morții lui Stalin ar fi trebuit sa știe ce îl paște dacă joacă in echipa necâștigătoare . A avut parte de un Beria. Au pățit-o si alți aristocrați .Din PNL ,când s-a schimbat regele. La curtea PSD, noul rege își consolidează puterea. Nu are nevoie de revolte in partid când vin alegerile. Cei care acum nu dorm bine noaptea  sunt cei din echipa necâștigătoare. Chiar dacă se potolesc pe moment ,urmează sa fie marginalizați . Sunt periculoși pentru puterea absolută vizată de noul rege. Care urmează să se confrunte cu mari mișcări sociale ca urmare a deciziilor nepopulare pe care urmează să le ia si are nevoie de „mignoni” verificați si loiali. Pentru un observator ca mine, care a mai văzut cătușe zdrăngănind in alte campanii electorale ,ce ne-a fost livrat săptămâna trecută seamănă mult cu un scenariu de tipul „aceiași Mărie cu alta pălărie”. Si cred ca este doar aperitivul. 

Transgaz este din 2019 in subordinea SGG, unde s-a schimbat ducele  PSD la rotativă si a venit un duce PNL. Al cărui ducat a trebui golit de avere prin înființarea AMEPIP, sub atenta conducere a  unui aristocrat ,probabil de la PSD dacă se lămurește disputa Transgaz- Spedition UMB. Urmează audieri-negocieri. 

In ordinea aperitivelor, am văzut ce ii paște pe cei de la AUR care suflă in ceafa PSD in sondaje. Sămânța de scandal, care se vinde bine la un anumit electorat , se speră că va genera rupturi si canibalizări, pentru ca anumite partide de tip one man show să intre in Parlament in 2024 si aristocrația politică dedulcită la aranjamente să supraviețuiască democratic pe principiul divide et impera.

Dar dacă ne uităm la ceea ce a pățit Zelensky in America, ne aducem aminte de vorba înțeleaptă :Socoteala de acasă nu se potrivește întotdeauna cu ceea  din târg. 2024 va sa fie un show memorabil, cu serviciile la butoane. Ce mâncam in fata televizorului dacă am avut bani de cablu si energie este altă întrebare.