De  53 de ani ,”elitele” lumii ,cum le place ziariștilor “periuță” să ii denumească pe bogații lumii, împreună cu  “specialiștii” din forurile mondiale care se îndeletnicesc cu statistici si țignale despre bani virtuali si mai puțin reali și șefii  de stat emanați de democrația tot mai “creativa” a lumii , fac câte un team building la Davos. După nopți fierbinți ,vorba damelor de companie, mai găsesc soluții “creative” la problemele planetei. Team building după toate regulile artei de păstorire spre muls, a turmei tot mai speriată de pandemii ,războaie, foamete si sărăciei.

Dintre cei 2700 de participanți care si-au cheltuit banii pe francul tot mai scump , dintre “elitele “politice din UE au participat doar Olaf Scholtz ,cancelarul la mantinela al Germaniei si produsul excepțional de management, tot german ,președinta CE, inegalabila-creativa- managerul de succes , Ursula von dar Leyen. Care s-au  întâlnit cu reprezentantul partenerului economic al Germaniei, vice-le chinez Liu He. Nu prea a fost de bine, deoarece Scoltz declară că trebuie pusă frână dependentei  economice a Germaniei de China, cu costuri usturătoare pentru nemți. Ca sa ne fie bine trebuie întâi sa ne fie rău , ne informează liderul fostei locomotive economice a UE. Sindicatele germane nu sunt de acord. “Cooperarea într-o lume fragmentata” spune elitistul Klaus Schwab, fondatorul afacerii de team-building, nu se poate face decât prin interacțiuni personale. Înțeleg ca distanțarea socială a fost trecuta pe linie moartă si Gates a stat acasă. Mai ușor cu pianul globalizării pe scările inflaționiste. Marii absenți sunt Joe Biden ,președintele SUA care este prins in scandalul documentelor clasificate, răsfirate printre proprietățile sale. Si colac peste pupăză amenințarea intrării in incapacitate de plata a SUA de la atâtea ajutoare date luptei pentru democrație a modificat agenda lui Baden. Alt absent este Macron, președintele Franței confruntat cu masive proteste contra reformei vârstei  de pensionare. Ca sa se revanșeze ,ne anunță că va creste cu 30% pana in 2030 bugetul apărării. De unde bani este alta discuție.

Ce a comunicat China la Davos? Ca își propune creșterea numărului de membrii ai clasei mijlocii pana in 2035 de la 400 de milioane la 900 de milioane de cetățenii, in timp ce politicile economice din UE distrug clasa mijlocie. Motorul oricărei creșteri  economice sustenabile.

Prima reuniune la Davos a fost in perioada  mari crize economice post belice din anii 70. Legată  tot de resurse energetice si accelerarea mașinii de tipărit dolari. Acum suntem cam in aceiași situație. Au rezultat ceva soluții după acest teambulding?  La problema Ucrainei , ce lupta in numele nostru in războiul de salvare al democrației, soluția vorbitorilor este sa crească ajutoarele financiare si de armament sofisticat si eventuale noi sancțiuni pentru Rusia. Asta in contextul in care, marele susținător , SUA , si-a atins plafonul de îndatorare, aproape 50% din șefii de companii prevăd o intrare in recesiune a economiei globale, economia UE este sub asediul inflației si tocmai ce a izbucnit scandalul cu deturnare de fonduri in administrația ucraineana. Problema de olimpiada pentru „elite”. Alt subiect: schimbările climatice. Cum nu se poate si cu sufletul in rai si dosul in iadul plăcerilor consumeriste  si aici soluțiile sunt doar țignale de adormit analfabeții funcțional. Mașini electrice si panouri solare chinezești  ,toate finanțate de statele UE responsabile cu mediul si iresponsabile cu cetățenii,  care se presupune ca vor finanța aceste strategii din taxe si impozite tot mai mari de la tot mai putini. Daca de frica Rusiei finanțăm Ucraina, de frica drobului de sare climatic finanțăm China. Concluzia team building ului : noi cu noi, voi cu noi. Putin mai săraci dar mai fericiți. Pentru ca definiția fericirii voastre o formulează  „elitele”.