Schemele Pontzi, elegant numite multilevel, sunt niște structuri piramidale de putere financiara in care cei de la vârf se îmbogățesc pe seama celor de la baza. Elegant. Cu reguli si contracte beton. Principiul de baza este motivarea bunilor  vânzători, ai acelora care înțeleg mecanismul de îmbogățire ca sa își crească cota de piață. De unde vin banii? Din buzunarele clienților care nu înțeleg schema si sunt dispuși  sa plătească ce li se vinde inteligent. In politica, sistemele multilevel sunt gestionate de politicienii vânzători de iluzii si de clienții votanți după moda. Cu miza bugetul național.

Ce este mai mare decât bugetul unui stat? Unde sunt mai mulți bani in buget? Pe vremuri in înarmare si infrastructura, cosmetizată in dezvoltare si reconversie profesionala .Mai nou in lupta cu “moartea fără chip” Adică in sănătate. La moda termenii care definesc inamicul banilor publici sunt “mafia” si ‘statul paralel”. Structura este organizata in distribuitori= lipitori de afișe, directori ce vizează după succesul in alegeri posturi in instituțiile administrației locale, mai apoi directori Aur, Safir, Diamant si Executiv care sunt plantați in administrația centrala , Parlament sau in centrele de putere ale UE De la un nivel in sus CV-urile nu mai au de a face cu competentele in vânzare de iluzii pentru consumatorii finali. Au de a face cu “sponsorizarea internațională”. Așa se numește trecerea de la bugetele naționale la bugetele transnaționale. Acolo linia de comanda este consiliul de administrație al firmei “mama”, “tata” sau de genul la moda.

.După ultimele alegeri in care directorii mai mari si mai mici din schema politica Ponzi ne-au mai vândut  noi produse, ce promiteau miracole, schema piramidala este tot mai evidenta. Vlăduț VV un exemplu de studiat la training uri de dezvoltare de structuri. Schema supraviețuiește cat la baza apar vânzători tineri, talentați in marketingul modern, capabil sa convingă noi consumatori care au ajuns la vârsta deciziilor de achiziție. Este o piață pentru care in politica s-au creat doua structuri politice piramidale. USR( + nu contează decât de la safir in sus, putini si înregimentați prin sponsorizări internaționale) si AUR. Fiecare cu clienții si nevoile lor. După 30 de ani de “stat de drepți” si “piață concurențială” avem consumatori-votanți cu diplome si master in furnicarul de universități private de acasă si de afara ,precum si oameni aruncați de valul schimbării in afara bunăstării. Promise cu ingeniozitate de distribuitori de iluzii care din distribuitori se visează directori executivi. Unii distribuitori din USR si AUR provin din cei care nu au reușit sa urce pe scara “emancipării”  in PNL,PSD sau alte defuncte rețele experimentale din subordinea directorilor executive ai multilevelului romanesc.Cand o noua structura multilevel demarează ,se găsesc întotdeauna trădători frustrate din alte structuri care promit sa sară in barca ,pentru prețul gândit de ei corect.

Partidul multilevel care este pe cale sa piardă cel mai mult din toata aceasta reorganizare a rețelelor este PNL. Pentru ca s-a tot bazat pe trădători, ca sa câștige market share politic ,dispretuindu-I pe truditorii de la baza piramidei.Reprezentantii Firmei ,cei care au ales aceasta politica de creștere vor fi primii pierzători. Ca la jocurile de noroc, casa nu pierde niciodată Asta nu știu jucătorii care ajung sa se sinucidă când sunt cu spatele la zid. Toata structura pierde ceva pana la urma. Casa câștigă întotdeauna in schemele Pontzi. Mafia este un director in piramida. Statul paralel este la fel. Cine-i compania? Asta-I întrebarea.