Luni l-am ascultat pe primul ministru care m-a asigurat ca totul este bine si la vara cald, Întrebat de studiile care au stat la baza restricțiilor a pasat problema in zona crepusculara .Important este ca nu o sa avem pașaport verde. Pentru ca nu dorim sa discriminam. Ca nu putem nici o vorba. Cum nici o vorba despre alocări bugetare pentru teste gratuite. Nuanțe de limbaj. Așa am ajuns la nuanțele care ii delimitează pe hoți de pungași.

La majoritatea protestelor din ultimii ani s-a strigat „Hoții”. Hotul te deposedează de mărunțișurile din buzunare, intra noaptea pe ferestre  si iți fura friptura si berea din frigider sau banii de sub saltea. Pentru hot avem sinonime precum tâlhar, coțcar, șut. In schimb pungașul lumii noi este un hot cu studii superioare. El  este un impostor care știe cum sa ii manipuleze pe semenii săi  exploatând-le încrederea pe care o construiește, pas cu pas , pe vulnerabilitățile  si frustrările identificate   cu cinism. Pungășia necesita competente superioare in procesul de transfer de proprietate in buzunarul alor săi. In era globalizării , a tehnologiei sau a monedelor virtuale , pungașul are studii de drept, economie, sociologie sau marketing. Nu foarte aprofundate. Atât cat este necesar sa prepare in comunicare acel coctail îmbătător dintre adevăr si minciuna, pe care noi sa îl consumam înainte de a semna contractul din care ne vom pierde punga., drepturile la contestare si speranță. Pungașul știe cum sa scrie contracte care te lasă cum ai venit pe lume. Știe sa scrie un contract din care nu înțelegi nimic si te grăbești sa îl semnezi așa cum faci când apelezi la o instituție nebancara. Care face cam ce făceau cămătarii in lumea veche. Nu prea ai ce face când iți arde buza pentru o operație urgenta pentru care ai cotizat la sănătate si te alegi cu un loc in coada unei liste de așteptare. Mahmur după ce te trezești din beția organizata de pungaș, descoperi ca acesta a fost atât de abil încât nu are nici o responsabilitate. Totul cade in responsabilitatea ta. De ce suntem atât de nervoși? Pandemia si restricțiile nu sunt singurul motiv. Contracția economiei mondiale a diminuat resursele financiare din care pungașii au prosperat in ultimii ani. Așa ca au devenit mai agresivi, mai aroganți. Manipularea pas cu pas a început sa fie înlocuită cu mesaje in care minciuna este tot mai evidenta printre urmele de adevăr.

Cu pungași te intersectezi  din ce in ce mai des. In companiile de telefonia mobila, de distribuție de energie si apa, in asigurări, in bănci, la ghișee . Si mai ales in zonele populate de aristocrația politica si bugetara. Toți iți zâmbesc prietenește ,te amețesc cu detalii inutile despre bucurii virtuale, iți promit tot ce vrei sa auzi pana semnezi fără sa citești ceea ce scrie mărunt pe ultima pagină. Așa este si in contractul intre politicieni si alegatori unde votul tot semnătură pe contract este. După ce semnezi ești doar un număr adăugat in statistica pe baza cărora  pungașii își încasează comisionul. Piața libera si democrația sunt  terenuri fertil pentru  epidemia de pungaș. Așa s-au născut instituțiile de reglementare si protejare consumatorilor de bunuri, servicii , mesaje sau știri. Si ce sa vezi? Aceste instituții au început sa dezvolte pungașii lor. Rezultatul este ca pungașii prospera si cetățenii dispera. Cu taxe din ce in ce mai mari  pe spinarea păgubiților. Reclamam  vreun pungaș dintr-o astfel de autoritate pentru ca nu respecta contractul cu noi. Se face o comisie. Condusa de regula de pungașul de serviciu. Problema moarta si îngropată. In concluzie ca sa supraviețuim, trebuie sa facem copy paste la pungășeli.Succes.