De regula orice pandemie se stinge după o perioadă rezonabilă de timp. Teoretic, pentru ca decidenții din instituțiile statului ,plătiți din taxele si impozitele cetățenilor lui, investesc in antidotul eficient, iar instituțiile pe care le populează emit hotărâri ,ordonanțe sau legi care sa oprească infectarea societății si  mai ales, limitează efectele  asupra economiei . In Romania, unde primează prezumția de vinovăție in orice decizie politica nu se caută soluții. Se caută doar vinovați in afara esențialilor, care sunt de neatins.

Acum un an i-am aruncat cu forța pe oamenii care s-au întors acasă in carantina instituționalizată. Filtrarea prin testare așa cum s-a întâmplat in alte tari nu a fost o opțiune pentru vânătorii de vinovăție.  Am sufocat spitalele cu asimptomatici si am umflat costurile pandemiei finanțând hoteluri in care vinovații fără vina erau ținuți sub cheie cu lături in farfurie. Despre anchete epidemiologice doar povesti de adormit copiii. A trecut un an si lucrurile nu s-au schimbat. Vii dintr-o tara cu rata de infectare mai mare decât a României, treci in carantina chiar daca exista un test PCR negativ cu 72 de ore înainte. Așa au hotărât specialiștii de pripas. În tara in care testarea gratuita se face din doi in zece . Ca așa-I decis protocolul. Decis de cei care trebuie musai sa găsească vinovați oriunde, mai puțin in ograda lor. Când este vorba sa pună șaua pe vinovații de serviciu dau exemple care le convin din alte tari. Când este vorba de decizii in favoarea acelor prezumați vinovați se baga capul in nisip cum face struțul. Legea tăcerii ca in lumea mafiei.

Nu pot sa nu mă  întreb  ,când îl aud pe primul ministru cum spune candid ca rata de infectare a crescut din cauza schiorilor, daca sa urlu a pustiu de neuroni ori sa apelez la vocabularul de port. Specialistul in cifre si statistici nu spune nimic despre parangheliile tolerate la munte sau despre priveghiuri  unde politia sta de șase in loc sa aplice amenzi.

 De ce bâjbâim după 12 luni de la declararea pandemiei? Pentru ca decidenții ,la noi si in UE, cea mai afectata de noul val de infectări, după masuri draconice, sunt incompetenți  si iresponsabili in gestionarea banului public . Ultimele scandaluri din Germania, motorul economic al UE , ne demonstrează ca adevărul este maturat cu sârg sub preș. Noroc, pentru adevăr, ca ei au anul asta alegeri locale si parlamentare. Anul trecut eram drogați cu promisiunea vaccinului care o sa oprească pandemia. Aflam acum ca vaccinul nu este soluția pentru eradicarea pandemiei. Cu investiții de miliarde din banii contribuabililor in afacerii private, în numele fricii de moarte. Aflam ca acest vaccin este doar un  antidot la forme grave de boala si o forma de lupta împotriva presiunii pe spitale. Mai aflam ca după vaccinare mai putem fi agenți de infectare, deci constrângeri pentru mobilitate. In Italia deși ești vaccinat ,la intrare te pun  carantina. Mai aflam ca nici un producător nu este responsabil  conform contractului de achiziție pentru efectele adverse așa cum se întâmplă cu medicamentele autorizate. Am pus toate așteptările de întoarcere la normalitate in aceste vaccinuri experimentale si am încetinit anchetele epidemiologice. La noi de la încetișor ,la stat pe loc.30% din testele raportate zilnic sunt din buzunarele “vinovaților” in conturile instituțiilor private.

Decidenții pleacă de la premisa ca populația României este o mare de contravenienți  care nu se spală corect pe mâini, nu poarta corect masca si se îmbulzește la ski. Deci  avem nevoie de cat mai mulți birocrați  gardieni care sa ne controleze si sa ne pedepsească. Nu se mai poate așa. ” Vinovații fără vină ,vor sa se facă lumina”