Cum poate fi decodificată minciuna in comunicarea publică ? Informația nu poate fi împărțită in adevăruri si minciuni. Ceea ce astăzi este adevărat, mâine daca se schimba puterea poate deveni o mare minciuna. Istoria ultimilor 50 de ani abunda in astfel de exemple in războiul mediatic dintre marile puteri ale lumii. De la războiul mierii cu obezitatea sau al margarinei cu untul sau al sticlei cu plasticul. Consumatorul de informație a fost aruncat dintr-o tabără in alta funcție de cei pe care ii asculta. Daca ajungem la nutriție bruiajul intre emițători este si mai mare. În UE bătăliile pentru mediu risca sa arunce a doua economie a lumii într-o gaura economica din care euro va ieși cu greu sau niciodată Pentru ca am avut alegeri europarlamentare si actualii decidenții au adevărurile lor si oricine are alta părere este scos din dialog cu manie politic corecta. Nu exista studii de impact economic si de nivel de trai al cetățenilor UE după pierderile imense din putinele locuri de munca din UE. Comisia UE se încăpățânează sa pună toate ouăle in coșul energiei verzi.  In timp ce spațiul euro se clatină sub presiunea închiderilor decise pe repede înainte in numele protejării spitalelor ,mobilitatea este înghețată din același motiv, totul trebuie sa fie verde inclusiv viitorul pașaport Covid. Care v-a fi construit pe o platforma UE, la care vom achiesa din nevoia de a evada din celulele in care am acceptat sa fim închiși sub ploaia de știri despre moarte  in ultimele 12 luni.

Si in loc sa fie mai bine ,este mai rău.

Am avut un tata cardiolog de scoală veche, care ultimii 25 de viață si i-a trăit in spital. Când m-am apucat de cercetare in matematica si ajungeam la drumuri închise tata îmi spunea așa “Trebuie sa fi deschis la minte si atunci când  nu ajungi la soluție după un efort coerent si competent înseamnă ca trebuie sa te oprești si sa încerci alta abordare. Cercetarea înseamnă curajul de a te întreba mereu  DAR DACA”. El așa făcea in tratamentul pacienților. Revenea la povestea fiecăruia si descoperea o variabila specifica care determina o schimbare de tratament.

Acum când mirajul vaccinului care sa îngroape pandemia se afla sub lupa, când scandalurile intre  producători si statele consumatoare, risca sa ardă punțile de încredere , din ce in ce mai puține, când suntem într-o situație mai dramatica decât in aprilie anul trecut, e timpul de a bifa faptele si reflecta la cauze. Fără presiunea acelor agenți economici care se îmbogățesc in aceasta perioada. De ce vorbesc despre presiuni? Pentru ca scandalurile privind modul in care companiile farmaceutice au scheme de recompensare a medicilor ,in toata lumea , pentru a prescrie un produs sau altul. Scandalul din aceste zile intre cele doua vaccinuri , după părerea mea bazata pe o baza de date statistice din domeniu, este de fapt un război economic intre doua abordări si mai mulți coloși listați la bursa, este o forma de război economic pentru cota de piață. Daca aflam cu exemple punctuale in știrile mondiale, editate inteligent ca un anumit produs a cauzat probleme si nu aflam nimic ,pentru ca marketingul este mai bun in cazul al doilea caz, nu înseamnă ca un produs este mai bun decât altul. Ca sa ajungem la o concluzie care sa fie benefica pentru deciziile ulterioare ar trebui sa ne întrebăm Cui folosește o știre sau alta. Cine câștigă din decizia pe care o iau dup ace consum știrea. Cu riscul ca voi fi catalogata Gica Contra. Știrile nu sunt fake sau real. Adevărurile spuse pe jumătate sunt cele mai credibile minciuni. Dubla măsură este drogul folosit tot mai des.

Cel mai bun exemplu este bombardamentul cu Pașaportul de Vaccinare. Care nu este DOAR de vaccinare. Este de VACCINARE TESTARE SAU INFECTARE anterioara. Ceea ce este perfect admisibil si nediscriminatoriu. Conține alternative. De ce toate știrile vorbesc doar de vaccinare si uita sa citească restul mesajului. Ca sa preseze oamenii sa se vaccineze de frica. Deși vaccinarea nu asigura imunitatea la boala si nu garantează ca cel vaccinat nu este purtător de virus. Dacă îngrădirea mobilității a fost o opțiune in multe tari din UE, măsura urmarea imitarea răspândirii. Ori un test negativ este mai important din acest punct de vedere decât un vaccin profilactic. Când o sa urmeze produsele de asigurare de boala o sa vedem mai clar care sunt riscurile . Pentru ca atunci când ajungem la bani, realitatea este mai greu de ascuns sub preș.

Închei cu lista mea de întrebări pentru comunicatorii oficiali.

Persoanele vaccinate pot transmite virusul? In ce procent?

Este corectă definiția de caz si protocolul medical in Romania in domeniul testării?

De ce vaccinarea este gratuita in UE si testarea nu are același regim?

Este protocolul de tratament Covid din Romania conectat la realitățile globale?

Care este protocolul romanesc privind anchetele epidemiologice?

Si mai urmează Până una alta ,in UE cu actuala Constituție vaccinarea NU poate fi obligatorie. Până când frica nu ne va îngenunchea cum face cu lașii.