In duminica care a trecut milioane de creștini au sărbătorit învierea Fiului Domnului. Catolici, protestanți si alte rituri creștine. Alte milioane, mai puține, se pregătesc sa facă același lucru in duminica care vine. Daca am întreba vreun AI acum ,cine are dreptate , care ar fi răspunsul ? Pentru ca lumea creștină este divizată așa cum era imperiul roman la final, intre Apus si Răsărit. Si după principiul Divide et Impera, credința creștină are de suferit. Anul 2024 va fi emblematic pentru dimensiunea faliei .Mai mult de o lună intre celebrarea celor doua învieri ale aceluiași Mesia.  Cum este să vină Lumina mai repede la Apus decât la Răsărit. Dincolo de fusul orar, decalat in ore. Ce să înțeleagă tinerii conectați la „știința” momentului din aceste bâlbâieli ale interpretării miracolului Învierii pentru salvarea spiritului omenirii? De ce Crăciunul ,nașterea Domnului este in aceiași zi si Pastele ,miracolul Învierii, mult mai relevant pentru spiritul creștin, nu? Pentru că niște interese politice sau economice o cer ?

Dincolo de răfuieli telurice , celebrarea Învierii Fiului trimis de Tatăl nostru  pentru a salva lumea de întuneric ar trebui sa fie in aceiași zi pentru toți creștinii.  Avem nevoie de unitate . Este nevoie ca mai marii învățați sa se așeze la masa si sa decidă  care este mesajul unitar pentru viitor . Pentru că cei tineri au nevoie de argumente nu de dogme. Dincolo de calendare si tipare, cei in căutarea drumului drept au nevoie de argumente traduse in limbajul vremurilor pe care le trăim. De ce așa si nu altfel? De ce acum si nu mâine? In limbajul lor ,nu al unei structuri de inițiați. Nu toți putem înota împotriva curentului. Mulți dintre noi avem nevoie de o baliza conectată la punctul de imersiune. Fac asta bisericile creștine ? Faptul că sunt divizate demonstrează că undeva șarpele nu doarme.  Pastele creștin in mod natural este legat de Pesah. Pentru ca drumul lui Isus, evreul care ne-a adus Lumina prin sacrificiul Său a fost in perioada Pesah-ului. Deci Pastele creștinilor trebuie sa fie după încheierea Pesah-ului. Așa trebuie sa fie păzită trecerea de la Vechiul Testament la Noul Testament. Apropierea lumii de Creatorul sau prin lumina si iubire. Trebuie sa fim împreună de Paste. Dar după voia Domnului si nu a omului rătăcitor in deșertăciune. 

Să vă fie casa curată să primească Lumina Învierii. Niciodată nu este prea târziu sa faci ceea ce părintele tău așteaptă de la tine. Când a hotărât El . Asta daca ești creștin in fond si nu in formă. Restul este politică si economie.