Daca ne uităm la cifre, economia noastră duduie . Cam cum era in 2007. Apoi 2008 alegeri prezidențiale cu pomenile de rigoare ,2009  an de cârpeli economice post electorale ,apoi in   2010, cu FMI după colț cu soluții de avarie, s-a dezumflat gogoașa. Cu înghețări de pensii si tăieri de salarii cu 25%. Dacă mergem pe aceleași poteci bătătorite, scenariul se va repeta in 2024-25-26. In 2007 bursele lumii erau cutremurate de consecințele economice ale produselor financiare artificiale in imobiliare. Acum in 2023 scenariul se repetă cu bule pe energie „verde sau „bula” cripto .Care vor exploda in 2025-26 după o campanie prezidențială in SUA cu confruntări mai distructive.  Vom mai plăti încă odată efectele crizelor pentru ca ne-am încăpățânat sa nu învățăm nimic din precedentele.  

Cum creste PIB-ul (produsul intern brut)  al României atât de spectaculos ? PIB-ul este suma tuturor facturilor comerciale. Adică facturile mari la energie, alimente, servicii ,taxe, medicamente, varsă tot mai mulți bani in buzunarele decidenților iresponsabili ai  momentului.  Care cu școlile făcute la împinge tava politică ,pentru cumpărare de voturi in anul cu 4 alegeri , ne vor  arunca in țarcul sărăciei fără scăpare .Vor promite marea cu sarea până se vor alege. Apoi ciocu-mic. Cu cat inflația este mai mare PIB-ul este mai mare  si PNL-PSD-UDMR au mai mult cașcaval de ronțăit. Tocmai când am sperat ca inflația se mai potolește după creșterea dobânzilor iată ca iar o ia in sus. Pentru ca buba este la energie. Unde ordinul pe unitate este „preț mare”. Atenție, cu un euro, care băltește la granița de 5 lei ,pe cap de roman curge PIB-ul , ca Dunărea pe Bâstroe. Teoretic. Pe medie. Deci avem o economie care duduie lei tramvai. Care mai de care dintre leii paralei din partide se întrec la împărțit gogoașa virtuală.  NU cred că ăștia micii, care tot socotesc  de unde sa ne mai stoarcă de bani cu care sa finanțeze  tot mai multe posturi de șefi prin birouri de tăiat frunză la câini, vor mari pensiile. Știu ca atunci când s-o dezumfla gogoașa, ca in 2010, nu merge să tai pensiile. Doar sa le îngheți. Si dacă in 2010 a fost cum a fost, după dezmățul aista pe bani publici, in pandemie si politichie  (2018-2022)fundul sacului o să se vadă mai repede. Si masurile de corecție or sa fie mai dureroase.

Nu pentru sinecurile reprezentate de șefii de la stat. Șmecherii  or să cadă tot in picioare Si dacă le vor fi ciuntite sinecurile, rămâne cârligul de care se vor agăța in furtuna care vine si mai apoi se vor ridica la suprafață când trece viitura. Sunt mai mulți acum decât in 2010. Așa ca o sa ne coste mai mult „alinarea” lor. După 2024 o sa ii întâlnim lipiți de scaune in consilii locale, județene, ministere, autorități  ,agenții sau consilii de administrație ale- falimentelor-companiilor de stat. Chiar dacă li se taie de tot salariul ,rămâne „bonusul” de putere.

Îmi place cum politicienii noștri cu scoală la ff ,ne tot amenință cu banii europeni. Ca economia românească lei tramvai nu stă bine la capital romanesc. Intre două vânturi, economia asta care duduie precum Trabantul lui tata se pregătește să decoleze in prăpastie. Pentru că banii europeni nu vin după cum ordonă baronii de partid la Ministerele coaliției. Pentru ca transa a 3-a  din PNRR depinde de reforma pensiilor care așa cum este formulată acum ,este neconstituțională. De unde vom compensa lipsa debitului de la robinet? Si ne mai spun bancherii ca euro vrea sa crească si el dacă totul creste in jurul lui.

Si ca sa înceapă săptămâna cu dreptul după ce vineri a fost închisă  banca SVB din California (start up-uri) luni a căzut si Signature Bank din New Yor (cripto) asa ca nici dolarul nu mai doarme linistit. La cum rage leul nostru in pustiu, gogoașa explodează înainte de 2025.Cine a învățat despre procente si probabilități începe sa se pregătească cu echipament de protecție si are grija sa nu pună stampila pe vreun „greiere”.