Mai sunt câteva zile si anul aista de coșmar se încheie. Pentru majoritatea dintre noi a fost un an de încercări si pierderi. Si nu prea sunt șanse să înceapă mai bine anul următor. Miracolele le-am epuizat in săptămâna care a trecut încercând sa cosmetizam un Crăciun in care lumina s-a stins cât într-un secol.
Anul 2022 a fost prost. Dar nu pentru toți. Perspectiva face diferența. Cei din industria Farma ,din sistemul bancar , din producția de armament, din energie si șefii din instituțiile statului n-au avut așa multe nopți nedormite ca majoritatea. Si pentru că le-a plăcut, or să se despartă greu de privilegiile la care s-au dedulcit. Aista o sa fie unul din motivele pentru care ,ca să schimbam direcția in 2023, o sa fie scump si consumator de timp.
Toate analizele anului indică războiul din Ucraina ca principala cauză a greutăților prin care trecem. Au intrat rușii in Ucraina calcând cu bocancii democrația si drepturile omului si dintr-o dată a început sa ne meargă rău in întreaga lume. Asta vor sa ne intre in cap. Ca nu cumva sa ne aducem aminte de greșelile fatale făcute de luptătorii neînfricați pentru salvarea planetei de emisiile puturoase ale societății de consum pe datorie. De 20 de ani pas cu pas liderii lumii occidentale au pregătit reducerea consumului de combustibil fosil in tarile consumatoare de produse fabricate in Asia poluanta, unde producția era ieftina si profitul de acasă era tot mai satisfăcător. Economiile occidentale responsabile cu verdele in cuget si accize a fost tot mai legata de Rusia si China, sub conducerea înțeleaptă a Germaniei conduse de Anghela Merkel. Când Rusia a înțeles că este la butoane, a băgat bocancul intre uși si a arătat Occidentului pisica. Dureros o să fie dacă dragonul chinezesc o sa facă același lucru in 2023 sau 2024. Atunci să vezi distracție. De la războiul gazelor la războiul cipurilor.
Anul 2022 a fost anul creșterii explozive a preturilor la energie. Care preturi au migrat puternic in inflație, care au generat creșterea dobânzilor. A urmat implozia criptomonedelor, bulversarea burselor si mai apoi mișcări sociale si accentuarea migrației din zonele sărace in zonele încă bogate . Toate aceste evenimente sunt rezultatele politicilor macroeconomice proaste implementate dinainte de criza din 2008-2010 in lumea ce gonea spre globalizarea excesiva a capitalului. Banii tipăriți cu iresponsabilitate atunci si mai apoi in pandemie in 2020-2021, ca să alimenteze consumul si să drogheze sănătos electoratul democrațiilor occidentale, au început să intoxice economiile lumii. Războiul din Ucraina a fost încă o gură de oxigen pentru liderii lumii încăpățânați in încrederea lor că pot modifica legile naturii .Sprijinul financiar al guvernelor lumii pentru diferite situații critice, sectoare economice sau zone de conflicte in numele drepturilor omului s-a făcut cu bani deturnați din investiții in sectoare vitale ale fiecărui stat sau prin tipărirea de bani ca forme de îndatorare ale cetățenilor pe termen lung. De asta nu prea sunt speranțe ca sa ne întoarcem la normalitate. Pentru ca ne-am împrumutat pe termen lung si economia mondială nu promite sa fie capabilă sa-si plătească datoriile. 2022 a marcat încetarea restricțiilor generate de pandemie, dar a scos la iveala schimbările dramatice pe piața muncii. Oamenii vor să muncească de acasă. Biroul ,cușca de control, ii pune pe fugă. Au prins gustul libertății .Se accentuează clivajele in societate. Globalizarea a fost pusă in așteptare. Democrațiile consacrate se confrunta cu contestări masive. Totul indică faptul că lumea ,așa cum am fost obișnuiți să o percepem, este in pragul unor schimbări radicale. Care de fiecare dată când s-au petrecut ca urmare a sărăciei ,nu au fost in bine. Așa că hai să ne mai veselim pe datorie, cât mai putem. La mulți ani cu bine.