De la prima pagina din cartea lui Peter Mayle, Un an in Provence am ras si m-am îndrăgostit de Luberon si de autor, despre care am aflat cu tristețe ca a murit in 2018 la Menerbes. I-am citit  mai apoi cartile  :Din nou in Provence, Întotdeauna Provence, Hotel Pastis ,Provence pentru totdeauna, Provence de la A la Z. Si bineînțeles Un an bun după care s-a făcut filmul romantic cu Freddie Highmore șiș Russell Crowe. Luberon era de multa vreme pe lista si anul asta i-a venit timpul. Daca ar trebui sa îmi planific o călătorie de nunta într-o alta viată ,Luberon ar fi destinația. Evident, în viața următoare, mergând pe bicicleta . Ceea ce nu o sa fie imposibil  ,sper ,daca îmi spăl păcatele in viața care mi-a mai rămas. Au niște piste de biciclete special amenajate in toata regiunea cu centre de închiriat peste tot. Și piețe săptămânale cu mâncare si artizani locali, in fiecare zi a săptămânii in afara de luni. Orașele sunt atât de vi in zilele de târg încât după ce se termina si treci prin același loc te rătăcești pentru ca nimic nu mai seamănă cu ceea ce ti s-a părut ca ai văzut in ziua de târg. Si restaurantele sunt atât de cochete in fiecare sătuc încât fițele din București ti se par cârciumi de Obor. E clar ca m-am îndrăgostit si deja caut un loc din calendar sa merg din nou când se coc strugurii. Pentru celebrele roze-uri de Provence. Acum vedetele au fost câmpurile de lavanda. Nu plecați in Luberon fără sa citiți înainte despre satele sale, despre Avignon si istoria locurilor. Așa cum ar trebui sa facem oriunde mergem departe de casa. Ca sa înțelegem ce vedem si sa potentam încărcarea cu noi energii.

Cum ajungem acolo? 

Din Romania soluția cea mai buna este Tarom .Zboară la Nisa joia si duminica. Teoretic daca nu se blochează avioanele de prea mult management performant.

Deci de joi pana la a doua duminica avem 9 zile pline. Si doua de călătorie. Si 10 seri in Paradisul papilelor gustative.

Cum ne deplasam ?

Soluția este închirierea unei mașini la Nisa. În 3 ore sunteți la Cavaillon.

Acum sunt foarte scumpe, iulie-august. Dar in toamna preturile or sa scadă, odată cu scăderea cererilor. Pentru anul viitor o rezervare din timp salvează bani. Iunie , a doua jumătate, este vremea lavandei. Imaginea câmpurilor in mov, verde si galbenul foioaselor este spectaculoasa. Si Sărbătoarea Muzicii pe 21 iunie este un eveniment de neratat in orice parte din Franța. Un avantaj in Franța este ca politia rutiera nu umbla la vânătoare de greșeli. Te porți civilizat ești lăsat in pace. Și toamna ,in octombrie după o vara călduroasă este o vreme numai buna de „rătăcit „ prin Luberon. Va recomand sa plecați doua familii ca sa înjumătățiți costul mașinii si benzinei.

Unde dormim ?

Va recomand zona Robion, aproape de autostrada  si Avignon si la distante mici fata de cele mai frumoase sate. Cu foarte multe restaurante pentru toate buzunare la distanta de maximum 5 km. Noi am stat intr-un loc minunat, Bastide de Songes, la intrarea in Robion, care are si piscina si apartament cu 2 dormitoare si bucătărie dotata cu tot ceea ce este necesar si o terasa pentru un pahar de vin înainte de culcare. Parcare gratuita in fata locației.

Unde mâncam seara?

Atenției Franța, duminica si luni seara anumite restaurante sunt închise. Verificați înainte. Rezervarea este recomandata. Puteți manca si acasă. Aveți tot ceea ce este necesar pentru o cina in 4 cu produsele achiziționate din târgul vizitat in timpul zilei. Sau puteți comanda la Bastide la un șef local cu o zi înainte si vi se livrează acasă. Pentru cei gurmanzi va recomand câteva restaurante care ne-au impresionat

1.l’Envole Cavaillon

2. l ‘Atelier l’art des Mets, Taillande,un restaurant scoală ,minunat deschis duminica si lunea

3.l’Arome, Bonnieux

4. Auberge du vieux village, Mallemort

5.La Terrasse de Cigales, Merindol

6.la Figuiere, Fontaine de Vaucluse

7.L’Essentiel,Avignion

8.La Bartavelle, Goult

Programul propus:

Ziua 1.(joi )O seara la restaurantul scoală din Taillande,5 minute cu mașina. De cumpărat vin si dulciuri locale de la supermarketul de lângă casa.

Ziua 2 (vineri) Lourmarin, Cururon, Vaugines, Ansouis.

Ziua 3 (sâmbătă) Menerbes, Goult

Ziua 4 (duminica) L’Isle sur la Sorge, piața minunata, Fontaine de Vaucluse

Ziua 5 (luni)  Avignon 

Ziua 6 (marți) Gordes, piața si neapărat, Abația Senanque.

Ziua 7 (miercuri)Merindol, ras de pe pământ in sec 16 din cauza războiului religios si revigorat prin dragostea oamenilor.,Lauris un oraș pe stâncile de unde râul Durance hrănește fermele de fructe si legume. Parcare cu mari probleme. Vaugines medieval si bogat in povesti

Ziua 8 (joi)  Orange (târg si vestigiile romane) ,Vezion la Romaine

Ziua 9 (vineri)  Piața săptămânală la biserica/Bonnieux, Lacoste cu castelul Marchizului de Sade.

Ziua 10 (sâmbătă) APT, cea mai frumoasa piață, Roustrel, Muntele  Ventoux.

Ziua 11 (duminica) Plecare spre Nisa. Avionul pleacă spre casa in jurul orei 15.

Avem timp pentru un mic dejun copios si o baie înainte de plecare.

De unde ne luam informațiile?

Cel mai bun ghid (fără poze doar informații utile )Le Routard

francethisway.com (Provence)

httpss://www.provenceguide.com/incontournables/luberon/
httpss://luberon.fr/tourisme/les-sites-touristiques

Râuri si lacuri

La Durance cu satele sale Peyrolles-en-Provence, Jouques, Meyrargues si  la Roque d’Anthéron. pentru plaja, baie si pick-nick

Lacurile :Vannades, La Bonde, Sainte Croix, Castillon, Cheile Verdon

Pentru mine a fost un regal. Va doresc si vouă aceleași emoții vindecătoare