Trăim în imperiul fricii. Frica de boală ,frica de război frica de foame frica de sete frica de vecinul de lângă noi. Omului ii este frică în general, de lucrurile pe care nu le poate controla. Când îți este frică ai tendința de a-ți limita oportunitățile de salvare. Gândești mai puțin și acționezi impulsiv. Instinctele animalice de supravietuire preiau controlul deciziilor. Așa cum fac de obicei animalele. Frica determina un sistem de alerta care ucide gandirea critica.. Dresorii experimentați știu foarte bine cum să folosească frica pentru a educa animalele la ascultare. Exista si dresori de oameni?

Cum sa luptam impotriva fricii? Despre asta este vorba in lunile care vin. Cele mai rele din ultimii 50 ani. Această luna august este poate ultima din an ,în care putem sa ignoram  frica , încercând exercițiul fericirii iluzorii, la mare ,la munte,în orașele depopulate inca, inchizând televizorul care abundă în știri despre frici. Oricum am face, la un moment dat se termină vacanța și trebuie să ne întoarcem acasă, unde ne așteaptă probleme de rezolvat. Cu cat ne va fi mai frică cu atât vom fi mai puțin capabil să găsim soluții la problemele cu care o să ne confruntăm. ROBOR -ul o să continue să crească, inflația o să mai facă ravagii în următorii 4 ani de zile ,războaiele n-o să se termine prea repede. Lupta pentru resurse în lumea asta mare, pentru care nu putem să facem mare lucru ca s-o facem mai bună ,o să continuie și atunci cum să facem ca să fim fericiți?  Ce este fericirea  si cum o putem construi ca o arma impotriva fricii cu care suntem hraniti zi de zi?

Fericirea este o stare care depinde de noi. De modul în care ne evaluam capacitatea de a interacționa cu situațiile în care actiunea noastra face diferenta. Ne este frica de moartea cauzata de boala? Ce putem face ca sa diminuam aceasta frica? Sa ne indopam cu vitamine? Sa apelam la medicamente sau vaccinuri miraculoase? Sau sa incercam sa cautam un strop de fericire respirand aer curat acolo unde mai este inca .Facand miscare sanatoasa alaturi de oameni care gandesc si simt precum noi. Intorcandu-ne la pamantul care ne transmite apeluri la intelepciune. Nu in limbajul tinerilor frumosi si liberi promovat de Greta. Ascultand  mai degraba o muzica care sa ne linisteasca prin ritm si cuvinte.Citind despre lucruri frumoase dincolo de stiri aberante despre decarbonizare.Descoperind cum putem fi fericiti cu ceea ce inca mai avem.

Ne este frica de razboi. Depinde de noi sa il oprim? In nici un caz.Ne ajuta sa ne incarcam memoria cu informatii despre armamentul care ne apara sau ne poate ucide? Ne diminueaza frica imaginile cu impact emotional despre oameni nevinovati ucisi de aceste arme tot mai performante? De ceva vreme refuz sa mai diger stiri despre arme si razboi si militari care se lupta pentru o utopica democratie in imperiul fricii si capitalului cautator de libertate de miscare in detrimentul libertatii noastre.Pentru ca nu pot sa fac nimic practic ca sa il impiedic  sa ma terorizeze pana in 2024 cand ma duc la vot citesc carti de istoria ultimelor conflagratii ca sa inteleg cum si cine a gresit atunci si ce interese au generat pierderile umane si materiale din trecut.Ca sa aleg binele in fata raului trebuie sa inteleg pe ce indivizi si-a construit raul strategiile de distrugere. Fericirea vine mai ales din a intelege cum si cat contezi in angrenajele care misca lumea. Este gresit sa crezi ca nu contezi. Si un graunte de nisip poate bloca o imensa turbina datattoare de de moarte. Daca se pozitioneaza acolo unde conteaza. Cand intelegi ca nu esti inutil ,ca valorezi ceva pentru lumea in care traiesti ai o sansa la fericire. Si cand esti fericit devi puternic.

In imperiul fricii am hotarat sa fiu fericita pentru ca pot gandi,ceea ce am poate sa dispara ceea ce am dobandit invatand nu-mi poate fura frica.