Crizele de toate felurile, care ne dau zilele acesta știrile de breaking news, m-au făcut să reflectez la asemănările dintre deciziile artizanilor de fond ale acestora. Angela Merkel pentru Europa și Klaus Johannis pentru Romania. Doamna de fier a Europei lipsește suspect din peisajul cotidian zguduit de imagini apocaliptice ale războiului din Ucraina după ce in 2008 la București s-a opus cu vehementa intrării Ucrainei in NATO. A dispărut după 16 ani ca o fantoma. Ni l-a lăsat pe Johannis ca parte a moștenirii pentru încă 2 ani.

Muti nu are nici o intervenție din back stage in criza energetica din Europa pe care a declanșat-o ( in)voluntar prin politicile de economie verde care au crescut dependenta economica de Rusia. Înainte de a dispărea din peisaj a propulsat in fruntea UE pe fostul ministru al Apărării din Germania ,cunoscută ca puternic opozant al participării cu 2% la înzestrarea armatei. Relația cu SUA in timpul administrației Trump s-a tensionat din acest motiv și din cauza presiunii pe acceptarea de către SUA a Nord Stream 2 ,care asigura gaz ieftin rusesc pentru motorul economic german într-o competiție neloiala cu restul economiilor europene. Simultan îngenunchierea economiei UE a fost desăvârșită prin impunerea închiderii unităților de producție nucleara cu obiectiv strategic Franța și închiderea centralelor pe cărbune, subordonarea Poloniei. Ce moștenire a lăsat Angela Merkel după 16 ani de condus Europa cu mana de fier ? Dezbinare intre punctele cardinale  ale UE, sărăcirea populație prin inflație, o economie necompetitiva in relația cu China din cauza costurilor cu tranziția energia verde si dependenta de Rusia. Cu spectrul unei crize alimentare și a refugiaților  mai mare decât in 2015.Cu Balcanii dezbinați și in fierbere. Cu regimuri pro ruse și chineze in Serbia și Ungaria.

De ce seamănă Romania lui Johannis cu Europa lui Merkel? După 6 ani de conducere in același stil teutonic, economia României gâfâie sub povara costurilor cu energia. Deși Romania are resurse naturale suficiente, liderii politici propulsați din back stage de mâna de fier a Președintelui au dus o politica de încetinire a investițiilor in exploatare. Sudul și Estul României  au fost deconectate strategic de Transilvania ,poarta spre Europa. Politicile duplicitare ,legile șchioape ne-au redus in  poziția de chibiți la Marea Neagra. Deși suntem mari exportatori de grâne, pâinea s-a scumpit. Irigațiile nu au găsit finanțare de la UE . Partidele, pepiniere ,in democrație, de legiuitori responsabili, au fost capusate de personaje cu CV uri nebuloase si doctorate pe hârtie reciclabila. Aventurieri, băgători de seama, guralivi berbanți și dudui cu ifose de mari doamne au fost înscăunați in centrele de putere. Marionete ușor de mânuit cu sforile ce le leagă de dosarele din sertarele procurorilor. Tara este condusa oficial de o coaliție împotriva naturii, PSD-PNL-UDMR. Fiecare cu alta baza electorala. Peste 2 ani urmează alegeri de toate felurile ,care ar trebui să aducă la putere niște decidenți responsabili cu susținere electorala unitara. Acești lideri ar trebui să crească in timp. Intr-un partid puternic cu un șef puternic ,legitimat de o majoritate a cetățenilor. Are PSD un astfel de lider? Domnul Ciolacu ,președintele PSD, nu are nici anvergura nici dorința de a depăși poziția de judecător de pace, mimata in război. PNL -ul care l-a propulsat pe Johannis la președinție este o marioneta care își schimba președinții precum femeile desuurile. Funcție de partenerul de budoar. UDMR-ul este singurul cal înhămat la trăsura guvernării care trage constant in aceiași direcție. Cea dictata de la Budapesta, condusa de un lider așa cum Romania nu are ,validat duminica majoritate absoluta, după 12 ani de guvernare, doar in interesul Ungariei ,împotriva tuturor. Bine pentru ei ,rău pentru Romania. Daca USR măcinat de lupte interne si AUR ,echivalentul romanesc al partidului de extrema dreaptă maghiar ,Patria Noastră, reprezintă opozitia salvatoare in 2024 atunci ne îmbătam cu apa rece. Moștenirea celor doi este o bomba cu ceas.