Când se apropie sărbătorile, gospodinele se apucă de măturat. Când se apropie alegerile politicienii își ascut  foarfecile cu care să taie „pamblici” pentru cutiile goale de cadouri pe care le promit prin programele de guvernare pentru fraieri.

Până la alegerile europarlamentare mai este un an. Si vedem că in toată Europa politicienii au început in forță pre-campania. Pentru că in condițiile crizei financiare globale care se anunță in următorii ani ,pe fondul unei inflații galopante care nu poate fi stopată cu medicamentul clasic al creșterii dobânzilor, oamenilor le-a ajuns cuțitul la os si nu văd nici o soluție din partea clasicilor „pamblicari” din politică. Cei care s-au perindat la putere in ultimii 50 de ani in Occident au tot cârpit soluții la problemele reale ale societății cu ochii doar pe voturi. Fără sa aibă curajul să taie nodul gordian.

Si uite ca tot stingând focuri, „pamblicarii” au rămas fără apă. In lume si la noi. Unde se acutizează incendiul. Dacă in tarile dezvoltate mai funcționează extinctoarele ,la noi si-au depășit de mult timpul de funcționare .In tara lui Dorel merge si așa. Pana când pietricica din pantof face o buba mică, care acumulează puroi si face buba mare. Cam asta se întâmplă acum in Romania „stabil” guvernată de troica  Johannis, Ciuca si Ciolacu,  sub patronajul ”excelentelor ” iluminate de becuri cu lumină rece. La patul bolnavului numit Romania se cearta experții „pamblicari”, pe diagnostic si medicație. Care diagnostic este dat după ureche pentru că „tomograful” nu funcționează pentru că nu au mai fost bani de consumabile după ce s-a plătit  consultanța pentru reforma spitalului si salariile uriașe ale managerilor de departamente. Am făcut aceasta comparație cu spitalul ca să explic unde ne aflăm acum in economia românească .Fiecare dintre noi ne descurcăm până ajungem in camera de gardă si nu ne mai putem fofila, cum facem cu  restul problemelor cotidiene. Atunci înțelegem dezastrul si cât de neputincioși suntem in a ne salva . Romania se află in fața unei crize fără precedent. Criza de competente si moralitate. Ce argument mai pertinent in susținerea acestei afirmații decât ceea ce se întâmplă in aceasta săptămână ? Rotativa intre partenerii de guvernare pentru stabilitate si greva generala in educație mediată de Președintele României eșuat educate , este exemplul perfect. Ciolacu , șeful PSD , trebuia să îl înlocuiască la conducerea Guvernului Lui (al Președintelui) pe Ciuca ,șeful PNL , Partidul Lui. Ca urmare al Protocolului păstorit de El si ai Lui. Brusc când s-a încins târâta in ei in lupta pentru ministere in următorul Guvern  (tot al Lui) si presiunile pentru votul ineptei Legi a Educației(tot a Lui) au atins cote maxime , s-a declanșat greva generala in învățământ. Pentru creșteri de salarii, necesare teoretic. Inutile fără un sistem de evaluare al competentelor acelora care s-au refugiat in sistem pentru că altundeva nu fac fața. Nu sunt chiar atâtea locuri unde nu muncești si ești plătit. Avem angajați care își fac meseria cu dăruire. Dar avem si „refugiați” incompetenți care încasează salarii pe care nu le merită. Ne-o demonstrează înfloritoarea industrie a meditațiilor si a diplomelor universitare fără acoperire. Doctoratele „viciate” sunt cireașa de pe tortul școlilor doctorale. Să creștem salariile fără să cerem performantă prin criterii clare si măsurabile (nu dosare încărcate de vorbe goale) înseamnă să finanțam din taxele noastre mediocritatea. Care parazitează toate domeniile in care se cheltuie banii noștri.

Soluții? Pe termen scurt nu prea sunt fără amanetarea tarii. Pe termen lung ne salvează doar un tratament dur pe care majoritatea nu o să îl accepte. Slava „Pamblicarilor” creatori de miracole virtuale !