Legendele Olimpului nu se mai studiază pentru că sunt politic incorecte. Ceva cu discriminarea, drepturile omului si sclavia. Zeii știu de ce. Dar metaforele din aceste legende, pentru cei care nu sunt analfabeți funcțional,  sunt pline de exemple pentru ceea ce se întâmplă astăzi in lume si pe plaiurile mioritice.

Prometeu a furat focul din Olimp si l-a enervat pe Zeus. Cine poate fi Prometeu in știrile zilelor noastre. Poate fi in economia mondiala China, care i-a furat focul 5G  lui Zeus. Care era prea ocupat cu afacerile amoroase ale zeilor timpului. Poate fi Estul Europei (mai puțin Romania) care i-a furat CE focul sacru al demolării templelor creștine. Poate să fie profesorul din Romania (nu Președintele), care întreține focul cunoașterii si a hotărât să îl enerveze pe Zeus din Cotroceni refuzând să  mai alimenteze  focul in lipsa unui minim respect. Metafora este aplicabilă in toate aceste exemple.

Zeus s-a răzbunat ordonându-i lui Hefaistos, zeul meșteșugarilor, să construiască o ladă in care sa pună zeii toate relele. Aroganta, bolile, teama, tristețea, lăcomia, ura, lenea si moartea. A adăugat la sfârșit speranța! După asta i-a oferit-o lui Prometeu pe Pandora frumoasă si foarte curioasă  ( acum pe internet) si i-a dat cadou de nuntă lada cu belele si speranță. Prometeu a refuzat oferta, simțind pericolul păcălelii lui Zeus, dar fratele său Epimeteu a acceptat dealul.

Si Pandora a deschis cutia după nuntă si relele au cotropit lumea. Cum să decriptăm mesajul legendelor?

Când un Zeus are putere absolută , el găsește întotdeauna aliații pentru a își pune in aplicare strategia. Trădarea este in ADN-ul omului guvernat de instinctul de supraviețuire  individuala,  cu orice preț plătit de semenii săi . Nu există bine pentru toata lumea. Prometeu nu poate câștiga tot ceea ce merită, deși este mai îndreptățit să reprezinte păstrătorii focului omenirii momentului.  

China l-a enervat pe Zeus. Poate sa meargă mai departe cu oferta căsătoriei cu Pandora ? Cine-i Epimeteu in Pacific?  Estul Europei  își consolidează poziția de lider al salvării valorilor fundamentale care au creat lumea la care aspirăm. Cine-i Epimeteu in Europa de Est ? Cine este responsabil de deschiderea cutiei Pandorei in Balcanii responsabili de declanșarea a doua războaie mondiale? 

Ajung acum si acasă. S-a deschis cutia Pandorei. Aroganta. Cât cuprinde cu vizite de lux pe bani publici. Boli si teamă finanțate  in numele salvării naționale la ordinul lui Zeus din Olimpul CE. Ură intre zeii stabilității pentru liniștea noastră. Oameni flămânzi , triști si bolnavi   in stradă, un stat conduși de lideri aroganți. Cine-i Epimeteu care s-a căsătorit cu Pandora, cea care a deschis lada si ne-a infestat cu toate relele? Ușor de răspuns. Cine are curajul să-l arate cu degetul pe  Epimeteu in Romania? Cel care cu aroganta nemăsurată ne-a aruncat in haos.  Eu zic că este Președintele Arogant   care a făcut un deal pentru focul pe care nu îl mai are sub control. Nouă ne rămâne speranța de pe fundul lăzii! O găsiți?