De când ne naștem, pana când murim, atunci când Creatorul decide ca e timpul sa părăsim carapacea vremelnica ,alegem .In fiecare moment al existentei noastre. Trecem printr-o intersecție, mai degrabă printr-un sens giratoriu, cu mai multe ieșiri. GPS-ul interior, unde este trecuta destinația finala ,ne ghidează spre ieșirea cea buna. Daca suntem atenți, probabilitatea de a greși direcția este foarte mica. De multe ori , din prea multa graba, a încrederii arogante in propria noastră cunoaștere a teritoriului ,din cauza alunecării confortabile in rutina, ratam direcția si alegem greșit.

“Drumurile” in aste zile ,din cauza suprapopulării planetei si  a segmentării pieței,, au in majoritatea lor banda continua-:globalizarea .Așa ca doar la următorul sens giratoriu mai avem posibilitatea de a întoarce, pentru a ne angaja  in direcția buna. Câteodată , presați de timp, frustrați de propria neputință  alegem sa închidem GPS-ul si ne angajam periculos pe scurtături ,bazând-ne pe intuiție si cunoștințe anterioare. Riscăm, îndepărtând-ne de țintă ,cu șanse tot mai mici si mai costisitoare de a reveni  pe drumul cel bun.Ca sa poți alege corect este nevoie sa-ti up-datezi  constant GPS-ul.  Complexitatea spațiului in care evoluam in timp real generează un sir de oportunități din care doar un număr mic poate genera soluții optime, corespunzătoare resurselor de care dispunem fiecare .Alegerile de tip “urmărește soluția majorității” pot sa ne aducă in situația de a ne epuiza resursele  înainte de a ne atinge obiectivul. Delegarea alegerii pe criterii statistice sau pe criteriul numerelor mari ne aliniază intra-un cortegiu, care de cele mai multe ori ne ucide creativitatea.

Ca sa previi toate greșelile despre care am vorbit pana acum este o singura  soluție. Sa exersezi in a îți pune întrebările: Încotro? Cu ce? Cum? Dacă răspunsurile sunt necosmetizate ,prima întrebare care se naște o sa fie :Împreuna cu cine? Cu ajutorul cui?

Fie ca este vorba de profesie sau business propriu, de doctor, de preot sau de partenerul de viață orice răspuns la întrebare si alegerea ce ii urmează, generează un rezultat pe măsura seriozității, maturității ,cunoștințelor si consecventei cu care cauți răspunsurile.

Nefericirile noastre, insuccesul ,eșecurile sunt relative. Depind de alegerile pe care le facem ,de capacitatea noastră de a decortica ,căutând miezul ascuns al fiecărei experiențe de viată.

Si pentru asta este nevoie de educație permanenta. Educația nu înseamnă un petec de hârtie cumpărat de pe marginea drumului ,precum facturile false care ne ajuta pe termen scurt sa deturnam câteva resurse. Educația înseamnă cunoștințe ,competente, deprinderi, exercițiul construcției întrebărilor si obișnuita demersului de a căuta răspunsuri personalizate. Educația este singurul proces prin care omul vremurilor noastre, căruia ii sunt garantate prin lege o mulțime de drepturi, dobândește deprinderile necesare exercițiului acestora, simultan cu internalizarea responsabilităților prin care se asigura respectarea drepturilor celorlalți semeni.

Trebuie sa alegem  sau altcineva va alege pentru noi. Dar după ce am ales trebuie sa veghem la protejarea valorilor pe care le-am ales. Sa învățăm sa alegem ca sa avem ce sa culegem.