In ultimele zile am avut pe lângă eclipsa de soare si câteva eclipse de profit. Cum ar fi summitul G7 din Cornwall sub președinția Marii Britanii. De ce eclipsa de profit? Pentru ca limbajul de lemn al geopoliticii este despre sordidul profit al celor mari făcut pe spinarea pierderilor celor care se mulțumesc sa fie mici.

 Pentru ca la adăpostul luptei pentru democrație in China se ascund interesele economice individuale ale membrilor G7.Sa nu fim ipocriti.UK după ieșirea de sub haturile UE, are drum lung de parcurs si mare nevoie de sprijin de la fratele mai tânăr US pentru a ajunge paradisul fiscal in buza UE, visat de adepții BREXIT. Ping-pong-ul cu rețelele Huawei din parlamentul britanic este o telenovela de succes cu multe episoade pana in deceniul următor. Nici Italia nu este libera de cătușele economice ale Chinei care i-a penetrat producția interna de fashion, cu Prato capitala mărfurilor chinezești “made in Italy”, sau de fantomele chinezesti care bântuie prin porturile ei. Investițiile chinezești in porturile Genova si Trieste pot reprezenta un cal Troian prin care China poate ajunge sa domine centrul Europei. După lecția greceasca din 2008 UE  nu a prea învățat mare lucru si încearcă sa scape turma cu PNRR-ul. Puțin fără reforme structurale pe care in condițiile economice post pandemie Italia nu si le permite politic. Târziu. China controlează deja 20% din traficul portuar European. Profitul poate fi eclipsat in declarații belicoase de unitate in fata inamicului. Trădările vor fi individuale. Pentru ca electoratul trebuie sa mănânce si sa își plătească dobânzile la banca înainte de a vota. Nici US nu sta mai bine in relația profit pierdere cu China.Ca sa hrănească persoanele vulnerabile care au votat noua administrație americana este nevoie de produse ieftine, cumpărate cu dolari printați la viteza mare de FED. Unde se vor duce ei? In China. Care deține deja o rezerva suficient de mare, care daca ar ajunge pe piața globala ar prăbuși toate bursele lumii globale, digitalizate si mare vorbitoare de democrație dar flamanda de profit. Individual.

O alta eclipsa de profit a fost luni la summitul NATO de la Bruxelles. Unde a fost vorba de Securitate si alta unitate de lupta împotriva Rusiei. “Valori comune care ne unesc” vorba președintelui nostru rezilentent. Valorile care ne despart, dacă putem spune asta in logica limbajului de lemn, sunt codificate in CH4,componentul principal al gazelor naturale cu care Rusia finanțează ieftin economia germana de zeci de ani.Ca nu degeaba exporturile nemțești ocupa podiumul European. Ce este mai ieftin are cota de piața mai mare, daca scoți din ecuație produsele chinezești. Finalizarea cu acordul SUA a ultimului tronson din Nord Stream 2 spune mult despre cum e cu securitatea noastră si reziliența profitului acelora care scriu declarațiile marionetelor care ne adorm in conferințe de presa. Ca mi-am adus aminte. A apărut știrea ca Biden si Putin nu vor avea o conferință de presa comuna după întâlnirea de la Geneva. Ochelarii de eclipsa or fi prea scumpi pentru analfabeții economici? Ce am putut vedea cu ochelarii de soare produși in China este ca Polonia si Tarile Baltice sunt mai profitabile decât  Marea Neagra. Pentru bursele lumii, evident. Mai ales ca încălzirea globala topește ghețarii si pe geodezica, Rusia si America ar accesa drumul comercial al nordului. Rusia este cu un pas înainte. Așa cum China a fost cu 5G.

Poate Occidentul, vulnerabil economic de prea multe costuri ale egalității de șanse sa deschidă multe fronturi? De Securitate. Cam greu fără sa afecteze profitul burselor. Pe cine sa sacrifice? Evident sud estul Europei. Înțeleg asta bătăușii pentru putere de la noi de acasă? Nu-I interesează pentru ca pe votanții lor nu-i interesează. Nu înțeleg ca munții noștri nu poarta doar aur poarta si blestemul iubirii României Mari.