Sporurile calculate ca procent din salariu creează oportunități de ocolire a legii salarizării unice si toxic distrug calitatea serviciului public. Facultățile de diplome pentru ca milițienii transformați in comisari sa beneficieze de sporuri au disparut. Șefii sa trăiască, aia mici sa muncească. Pentru ca fărăcompetiție , obiective clare, evaluări nemăsluite clientul final al serviciilor publice ,plătitorul de taxe primește un produs scump si prost. In educație, in sănătate, in ordina publica ,in relațiile cu fiscul, protecția consumatorului, la judecatorie, cu inspecția in construcții, la casa de pensii, etc. Peste tot scump si prost.
In privat salariile sunt stabilite in funcție de responsabilități si obiective. Pericolele exercitării unei meserii se regăsesc in nivelul salariului net. Si mai apoi de legea cererii si ofertei. Daca pe piața sunt mulți contabili si puține cereri in acest domeniu salariile sunt mai mici la nivelul de baza. Daca sunt putini topografi si cererea este mare salariile sunt mari. Dacă un angajat își depășește obiectivele el primește un bonus de performanta si pe măsură ce devine tot mai performant urca in ierarhia companiei.
Angajarea la stat a devenit in ultimii 10 ani sinecura pentru ratații produși de învățământul superior romanesc. De ce sa transpiri si sa nu dormi de grija ca nu iți îndeplinești obiectivele la privat când poți sa dormi in timpul programului sau sa mergi la stilist si sa te alegi cu un spor de stres pentru ca plimbi niștehârtii la stat?
Lanțul slăbiciunilor arata cam așa. Un partid se afla la putere. Umple instituțiile publice cu oameni loiali. Si ne mai gratuleazăcu legi care sa ii protejeze. Așa ca-i greu sa scapi de ei la schimbarea puterii. Vine alt partid si își aduce oamenii lui. Ca sa le facă loc mai creează niște departamente sau instituții si votează niște legi care sa le justifice. Daca logic instituțiile se creează ca sa rezolve probleme reale in Romania se votează legi care inventează nevoi care generează locuri de munca. Si uite așa ne procopsim cu o birocrație care sufoca orice creștereeconomica reala. Pentru ca daca ucizi competiția si minimalizezi meritocrația ,daca te faci ca nu vezi corupția de pe piațamasteratelor si doctoratelor te alegi cu semidocți plătiți cu sporuri de stres intelectual care decid cat de proasta o sa fie viațata.
Poate cineva sa mai schimbe trendul de creștere al cheltuielilor din administrație? Fără sa se sinucidă politic? Mă îndoiesc. Așaca o luam cătinel spre soluția greceasca după criza din 2008-2010 când toți au plătit pentru șmenurile descurcăreților. In 2021 ne așteaptă din nou operații fără anestezie.Ca nu vor fi bani. Nu îmi fac griji pentru șmecheri. Ei o sa cada in picioare. Si fondul de pensii in cap.