“Nu renunța, nu evada “ in traducere formala.

Nu abandona lupta pentru drepturile tale. Nu evada din  spațiulreal sau virtual de decizie.

Așa am ales eu sa traduc acest citat. De actualitate în contextul alegerilor care vin când am tot mai mulți prieteni care îșijustifica neimplicarea spunând că votul lor nu conteaza.Ca alțiidecid pentru ei.Ca nu contează cine votează. Contează doar cine numără. Sau si mai evaziv :eu nu fac politică.  

Toți facem politică când alegem cum sa ne trăim viața.

Ce spune Cicero in lucrarea „De Re Publica”: Dacă un popor liber va avea posibilitatea s-i aleagă pe cei cărora sa le încredințeze soarta sa , dacă vrea să-si mențină starea, ii va alege pe cei mai buni. Soarta statului va depinde de buna seamă de judecata celor mai buni, mai ales ca superioritatea celor virtuoșisi înzestrați asupra celor slabi este un fapt natural (?!), la fel ca si supunerea voluntară a acestora din urma fată de primii. (Observați cat de idealist era Cicero).

Daca  gândesc la supunerea impusă de stat fata de Tătaru, Arafat , Orban sau DSP in aceste zile am sentimentul ca am luat-o razna rău de tot.

Mai departe spune Cicero, că această Constituție excelenta a fost distrusa de opiniile eronate ale oamenilor care ii consideră drept cei mai buni pe cei bogați si influenți sau pe membrii familiilor nobile, ( in traducere neaoșă baronii locali) fără elemente de virtute, rar apreciată si de asemenea rar prezentă.

Din cauza acestei erori de judecată a poporului, din moment ce averile unei minorități si nu virtuțile încep să guverneze statul, fruntașii țin cu dinții de numele de cei mai buni, fără a-l merita in realitate. Caci bogățiile, aroganța din cauza numelui, influențalipsită de discernământ si de măsura in viată cotidiană si in politică sunt cu totul rușinoase, trufașe si obraznice.

Nu există forma de guvernământ mai degenerată decât aceea in care cei bogați sunt socotii totodată cei mai buni.

Să nu renunți și să nu cedezi. Este un indemn la activitatea stăruitoare, singura aducătoare de beneficii sănătoase

Este un indemn la vot. La mobilizare pentru a alege înțelept. Sa nu renunțăm si sa nu evadam din spațiul responsabilitățilornoastre de cetățeni .Daca ne iubim tara si oamenii ei. Si mai ales dacă ne pasa de ce lăsăm moștenire copiilor.