Ne pregătim de o criza economica fără precedent. In toata lumea. Dar la noi o sa fie dezastru. De ce? Pentru ca trăim pe datorie si avem o economie bazata pe consum din importuri. Pentru ca  Romania nu are o strategie sustenabila de creare  de locuri de munca in sectorul privat. Nu avem o strategie de investiții in domeniul securității naționale. 

Sa facem investiții? Cu ce bani si cu ce forță de munca sa asiguram funcționarea ei? Oamenii calificați si cât de cât educațisunt tot mai putini. Taxele  mari pe munca nu permit salarii competitive acasă De asta pleacă romanii sa muncească in străinătate. De ce avem taxe mari? Pentru ca avem cheltuieli mari. De ce avem cheltuieli mari? Pentru ca la fiecare schimbare de putere s-au mai promis niște beneficii care s-au concretizat in creșteri de cheltuieli. In concluzie cheltuim tot mai mult si producem tot mai puțin si bani de investiții nu exista. 

Investiții ale statului nu se fac pentru ca managerii care ar trebui sa le gândească, sa le coordoneze, sa monitorizeze fluxul banilor sunt incompetenți .Investițiile private  nu sunt de amploare pentru ca birocrația este sufocanta si legislația imprevizibila.Pentru ca administrația stufoasa si instituțiile nu funcționeazădecât pentru hrănirea angajaților statului plătiți regeste fără sa facă nimic. Sigurele investiții de succes sunt in acele domenii in care exista deja un traseu rodat al  “parteneriatului economic” intre funcționari si beneficiar.

Cel mai bun exemplu este in domeniul imobiliar. Unde profiturile sunt cele mai mari si corupția depășește orice imaginație. Începe cu achiziția terenului. Retrocedările,achizițiile de drepturi litigioase au umplut dosarele de la DNA. Câțiva au plătit. Cei mai mulți au scăpat. Deși autorizațiile de construcție sunt reglementate la nivel European in Romaniaacestea se reduc la bani negri pentru portofele funcționarilorpublici. Cei care încalcă legea sunt primii care  primescautorizatii imediat. Stau mărturie spatiile verzi distruse, cartiere cu un anumit regim de înălțime  in care au apărut zgârie nori, case unde a dispărut lumina pentru ca nu s-a respectat distanțarea dintre proprietăți. Autoritățile create si finanțate din taxele cetățenilor vătămați pentru sancționarea abaterilor au tăcut. Si ceea ce este si mai grav, instanțele judecătorești unde magistrații sunt plătiți regeste ca sa fie drepți si imparțiali au lăsat abuzurile investitorilor sa îngenuncheze cetățenii. Si o fac in continuare. Pentru ca se poate si Inspecția Judiciarafuncționează la fel de eficient precum Colegiul Medicilor cândjudeca un caz de malpraxis. Sau senatul unei universități cândanalizează un plagiat condus de un coleg de breasla.

De ce nu se fac investiții serioase in Romania? Pentru ca administrația noastră funcționează pe baza de “ungere”  sau ordine de partid.

Soluții? Imposibil de găsit fără soluții de tip domn străin .De la aducerea lui Carol pana in zilele noastre Romania a dovedit ca nu poate produce o clasa politica responsabila intre-un sistem democratic. Câteodată dictatori măturați si ei de gâlceavă, amantlacuri , promiscuitate si impostura intelectualilor care strâmbă din nas când aterizează de la Paris sau Berlin. Sa luam aminte.