Cuvântul provine din greaca si este folosit pentru a exprima satisfacția atunci când cel care s-a străduit sa rezolve o problema grea ajunge la rezultat.
Se spune ca Arhimede l-a folosit prima data in acest context încercând sa demonstreze suspiciunile rezonabile de furt ale regelui Hieron II. Acesta bănuia ca bijutierul sau a înlocuit o parte din aurul din coroana cu argint ieftin.
Se povestește ca Arhimede a descoperit principiul „ un corp scufundat intr-un lichid disloca un volum de apa egal cu volumul obiectului scufundat” …făcând baie. Apoi a corelat volumul obiectelor cu densitatea materialului. Si cum aurul si argintul au densități diferite ,a ieșit la iveala înșelătoria bijutierului.
In zilele noastre ,când se fura ca in codru si tribunalele sunt pline de împărțitori de (ne)dreptate avem mare nevoie de cate un Arhimede, pe ici pe colo ca sa nu creadă „bijutierii” finanțelor ca pot petrece liniștiți.
Pana atunci Evrika rămâne titlul capitolului in care o sa scriu despre scoală educație si duplicitatea decidenților din domeniu.
Statul ne vrea prosti si înregimentabili. Noi vrem sa STIM. Sac.