t
Acest principiu cunoscut în fizică este la fel de valabil in relațiile dintre oameni. Care se presupune că sunt niște corpuri inteligente . Încerc în cele ce urmează să decodific evenimentele recente din Israel și Gaza utilizând acest principiu.
Reacțiunea in cazul in discuție este rezultatul unor acțiuni anterioare. Desfășurate în intervale mari de timp și în zone care la o analiză superficială nu au legătură cu impactul final. Prima întrebare pe care mi-am pus-o a fost dacă există vreo legătură între politicile radicale ale Occidentului în domeniul luptei contra schimbărilor climatice și radicalizarea conflictelor din Orientul Mijlociu? SUA și aliații săi au un avantaj tehnologic față națiunile din Asia in confruntările economice generate de globalizare. Singurul stat cu posibilități de a intra în competiție cu șanse de succes este China. Care își construiește suita de aliați după ce a câștigat bătălia pentru Africa in detrimentul SUA și UE. Statele din OPEC sunt amenințate cu pierderea de capital pe termen lung dacă combustibilii fosili vor fii înlocuiți în economie. Din cele 13 state membre 7 sunt state arabe. Accelerarea cursei de decarbonizare condusă de SUA cu UE încolonată disciplinat ,a generat o reacție pe măsură în lumea arabă. Acțiunile de astăzi in Orientul Mijlociu sunt reacțiuni naturale ale politicilor Occidentale de decarbonizare și in mod natural după acțiunile din aceste zile vor genera reacțiuni pe termen lung .Mișcările de capital determinate de noile tehnologii vor genera alianțe impredictibile. Câștigătoare va fi China care are un avans tehnologic față de lumea arabă. Dintre aceste țări liderii saudiții au perceput primii pericolul pierderilor de venituri pe termen lung și au demarat proiecte de investiții care să atragă capital care să compenseze pierderile viitoare și să le garanteze controlul regional in lumea arabă. Normalizarea relațiilor cu Israelul și SUA ar fi garantat securitatea investițiilor. Acum acordul este in hold. Așa cum se va întâmpla cu Green Deal după intrarea în recesiune a economiei UE. Într-o confruntare între China și SUA ,inflația generată de creșterea prețului barilului de petrol va da câștig de cauză Chinei și va accentua problemele economiei europene.
Când în ring se luptă doi adversari nu câștigă sigur cel mai puternic . Pentru că există întotdeauna “Călcâiul lui Ahile”. Pentru SUA și aliații ,vulnerabilitățile au fost multe. Retragerea necontrolată din Afganistan, excesele de tip “cancel culture”, abuzurile de acțiuni pentru drepturile minorităților în defavoarea majorității, politicile incoerente privind imigrația ilegală, războiul pierdut pentru “democrație” in Africa, incertitudinea succesului contraofensivei din Ucraina, tot cu scopuri “democratice” ( !) ,au creat o breșă perfectă în imaginea de putere imbatabilă a Occidentului bogat și super tehnologizat. Și adversarii civilizației occidentale au exploatat-o cu barbarie. Așa cum a căzut Imperiul Roman bogat, “civilizator” și decadent în mâna barbarilor din nord urmează ca istoria să se repete cu Imperiul Democrației Occidentale. Ierusalimul trebuie aparat cu orice preț . Eventual cu renunțarea la decadență și prorogarea democrației de forma și profit. Ierusalimul este esența, ,km 0 al civilizației iudeo-creștine. De amploarea și direcția acțiunilor de astăzi depind amploarea reacțiilor și consecințelor mâine.