Proteste generalizate, euro 4.92 lei si aroganta politica

 După un an de restricții pe care le-am acceptat fără sa crâcnim, îndopați cu știri călduțe de televiziuni prietene cu puterea,  am început sa punem întrebări. Pentru ca virtual suntem liberi sa spunem ce gândim. Si ce sa vezi? Daca punem întrebări suntem catalogați in același registru pe care l-folosit dictatorul in 89.

Ni se arunca in fata un cocktail care conține toate ingredientele necesare murdăririi, in ochii încă unei majorități fragile de suporteri. Nu va uitați in Parlament, acolo sunt niște “listați” care după ce si-au plătit urcatul in caleașcă nu se mai uita pe geam

Suntem teroriști, “manipulați de agenturile” rusești, analfabeți funcțional, sărăntoci si câteva tuse care ne trimit  la psihiatrie. Rețeta perfecta, verificata in anii când cortina de fier era groparul tinereții noastre. A acum vulnerabililor pensionari buni de scos in fata când sunt roșii de aruncat, din stocurile care nu sunt pierderi recunoscute  de ANAF. De care imberbii tineri cu studii in universitățile , care ne învață cum este cu relativitatea sexului, pe banii împrumutați de părinții puși la colt pentru gândire retrograda. Citesc ca Oxford nu mai permite studiul muzicii clasice, ca este cultura a albilor. Alte aberații ale experților.

Îl aud astăzi pe Busoi cum ne explica ca belgienii au înțeles importanta închiderii in casa pentru binele vulnerabililor. Aia care erau lăsați înainte de pandemie sa se târască pe la cozi pentru analize decontate si medicamente ce lipseau prin galantare. Păi in Belgia cei care au fost împiedicați sa muncească au primit compensații. La noi ioc. În Romania, in topul sărăciei Uniunii, nu fost nici un fel de compensații. Decât pe hârtie. Iese Catu si ne spune la ora 15 ,ca o sa fie bine daca acum stăm ciuci in fata restricțiilor decise de “specialiști”. Fără fata, fără nume. Este atât de “suficient” încât deciziile CNSU nici nu se mai publica pentru toți. Arafat este marele si unicul expert. Vorba lui este lege. Cine îndrăznește sa îl contrazică? Pai aia cărora le-am dat votul de ce stau capra? Le place sau le este frica de cine este la butoanele care” legitimează” crizele de autoritate ale marelui si unicului specialist in situații de urgenta. Si brusc leul se depreciază, inflația sta sa explodeze si împrumuturile se pregătesc sa se scumpească Bondurile guvernamentale se prăbușesc. Ciocul mic când ești sărac dar mai ales las.

Ni s-a explicat clar care este rezultatul estimat daca orașele se închid seara cu 2 ore mai devreme? Care este procentul de reducere al infectărilor cu statistici inteligibile? N-am văzut nimic de acest fel.

A ieșit un nene care a ajuns prefect la București prin jocul de zaruri politicienești, si  ne-a zis ca “nu-I dramatica” închiderea la 18 a magazinelor. Probabil ca la resurse umane in multinaționale, dramatismul se măsoară in alte unități de inteligenta. Sa nu uitam ce a pățit Maria Antoaneta când a confundat pâinea si cozonacul. I s-a tras de la “sărăntoacele” din halele Parisului. Acum in strada sunt cei speriați ca vor muri de foame si nu au ce pune pe masa copiilor. Fără o soluție pentru ei protestele vor continua. Pentru ca sunt oamenii cărora li s-a luat orice speranța. Oamenii care nu mai au nimic de pierdut sunt imprevizibili.

Iese si Vlăduț ministrul vesel al sănătății virtuale si ne spune ca este consternat si furios după proteste. A doua zi la conferința de presa , după ce l-au prins cu macla intelectuala  la vedere, ne spune arogant ca suntem prosti pentru ca nu-I înțelegem logica.

Cam ipocrit personajul. Păi nu știe el cum se da spaga la anumite asistente ca pacientul sa primească apa si sa I se schimbe așternuturile. Nu știe el cum se numesc managerii in spitale si cum se fac achizițiile? Unde or fi izolatele cumpărate fără licitații ? Nu știe el cum sunt umiliți pacienții care nu au resurse ,pile si relații? Nu știe el cum unii doctori cărora li s-a mărit salariul continua sa ceara spaga ca sa își facă meseria? Când ai cancer daca nu cureți toate celulele care infectează organismul , una singura uitata de o intervenție neprofesionista te poate ucide. El știe una si buna. Sa nu se facă transplant pulmonar in Romania. Si uite așa medicii si asistentele care se sacrifica, muncesc serios si respecta jurământul făcut sunt acoperiți de zoaiele produse de lipsa de interes a autorităților pentru a eradica mizeria din sistemul de sănătate. Acum dau in clocot toate frustrările oamenilor umiliți de ani de zile . Pentru ca nu au avut pile, relații si bani. Oamenii ca acest tânăr imberb își permit  sa ne umilească din înălțimea unor funcții câștigate prin   trocuri politice mizerabile, pentru ca declarațiile  in limbaj de lemn , de-a lungul timpului i-au salvat de decontări pe predecesorii lor. Vorba aia :prostul nu e prost destul daca nu e si fudul.

Va amintiți de consiliera USR,  iubitoare de ideologia promovata de Ana Pauker? Fata asta a dat pe dinafara când a ajuns la putere sau a comunicat in acest registru in tot timpul campaniei electorale? Discursul lui Dan  Barna, vis a vis de proteste,  mă face sa cred ca personajul a fost folosit cu succes si apoi decartat politic când a fost prea mult.

Ce avem noi aici? O coaliție intre interese divergente, in care partenerii  se cearta intre ei pentru funcții in loc sa găsească soluții pentru categoriile sociale vulnerabile fizic si economic.

Ce urmează? O prăbușire economica accelerata indiferent de ce ne-a spus astăzi Catu. Leul se duce la vale ,împrumuturile se scumpesc si locurile de munca  vor fi foarte de greu de găsit . Si nu numai la noi. În toata lumea. Si ce generează sărăcirea populației? Conflicte, proteste , revoluții si războaie.