La fiecare început de luna, de câțiva ani sunt cozi interminabile la centrele de analize. De ce? Pentru ca nu toate centrele , care sunt entități private, au contracte cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate. In fiecare luna pentru analize gratuite se aloca sume de bani decise după o schema pe care doar mai marii ministerului o știu. Astăzi la început de luna, in plina pandemie, cozile erau de sute de oameni. De ce nu se fac programări? Pentru ca nu sunt bani pentru toata lumea si toate cererile.

Pe vremea lui Ceaușescu de ce stăteau oamenii cu scăunelul de la 2 noaptea in fata măcelăriei? Pentru ca marfa era putina si conducerea nu putea sa declare transparent ca Ceaușescu exporta tot ca sa își plătească datoriile. Atunci s-a inventat cartela si casa de comenzi. Unde stăteai cu orele pe telefon sa prinzi niște “bunătăți neesențiale”

Acum in privita sănătății suntem scufundați in aceiași minciuna. Dacă acum 20 de ani încasările din sănătate asigurau un excedent la Casa Națională  după ce aceștia au fost vărsați in căldarea găurita a bugetului național am ajuns la deficit. Banii se întorc cu târâita după ce sunt vămuiți de “specialiștii esențiali politic”. Așa am ajuns ca după ce am cotizat la sănătate toata perioada in care am fost angajați la pensie sa nu mai beneficiem de banii care sunt ai noștri, vămuiți  initial de impozite si taxe .

Noroc ca de bugetul de pensii nu s-au putut atinge pentru ca acolo legea a fost mai bine făcută.

Sa va dau exemplul meu. Am cotizat lunar la pensii si sănătate cu mii de lei  lunar timp de 15 ani. Si am o pensie foarte mare conform valorii punctului de pensie. Când a venit vremea sa beneficiez de investiția in sănătate nu am reușit sa beneficiez de nici un ban din cei cu care am cotizat. Toate operațiile si analizele le-am plătit din buzunar. Pentru ca listele de așteptare pentru decontări sunt pe luni de zile si mori cu zile așteptând sa beneficiezi de BANII TAI.

Cu dispreț si aroganta conducătorii noștri ne povestesc despre cat de importanta este sănătatea populației in timp ce sub preș mizeria colcăie. Spitalele se construiesc doar pe hârtie, laboratoarele de analiza ale spitalelor, construite de comuniști au fost privatizate in disprețul total al legii , operațiile in străinătate sunt decontate doar pilelor si relațiilor, consumabilele si medicamentele lipsesc din farmaciile spitalelor.

Coada de astăzi dimineața, in care oameni necăjiți pentru care 300 de lei înseamnă o avere este exemplul cel mai relevant pentru managementul defectuos al banilor fiecăruia dintre noi, investiți in sănătate, OBLIGATORIU. Monopolul generează costuri mari si dictatura imposturii, In sistemul romanesc de sănătate a fost cauza dezastrului.

In ziua in care nu vor mai fi cozi la analize decontate si te vei putea programa din timp si vei fi tratat ca la  o banca unde te duci sa iți retragi banii depuși, când ai nevoie de ei, atunci o sa fie primul semn ca este un început de reforma in interesul sănătății romanilor.

In rest, vorbe goale Mi-am adus aminte si de testele Covid. Daca tot dam exemplul Franței când închidem orașele nu luam si exemplul lor in testarea gratuita? Sau pentru asta nu avem specialiști?