Asta nu înseamnă ca iubim mai puțin profund noi romanii ortodocși. De unde aceste cugetări? De la știrile  de astăzi privind modul cum s-au binecuvântat bucatele in dimineața Paștelui la Miercurea Ciuc.

Înălțător, cum oamenii au ascultat slujba in fata bucatelor pe câțiva km in cruce. Primăria orașului împreuna cu biserica au gândit o organizare minunată. Au arata ca  lucrurile se pot face cum trebuie si in pandemie. Ordine, disciplina, management performant. Apoi televiziunile ne-au dat știrea cu președintele ieșind din biserica si adresând-se națiunii in maghiara, română si germana., disciplinat si ordonat. Un mesaj educativ si corect gramatical. Si politic. Minunat. Un mesaj despre normalitate.

Apoi a fost știrea despre creștinii ortodoxii  adunat la slujba de deschidere după 200 de ani a mânăstirii Pătrăuți. Monument UNESCO. Cea mai veche mănăstire de maici din Moldova. Cu oameni mai puțin distanțați . Cu un mod diferit de manifestare a iubirii de Dumnezeu si Biserica Sa. In duminica Crucii cu speranță si evlavie. Așa cum simt oamenii locului. Au fost oamenii mai puțin iubitori de Dumnezeu? Nu. Si-u manifestat dragostea altfel. Dar sa fiți siguri ca ea a fost la fel de mare. Aici la poarta orientului oamenii, obiceiurile si locurile sunt rânduite altfel. Formele prin care se manifesta credința sunt diferite. Dar profunzimea iubirii pentru Tata este la fel de mare ca in restul lumii creștine. Asta trebuie sa le spunem celor care ne privesc si uneori ne judeca.

Ceea ce cred eu ca este un imbold la speranță, este ca in aceste locuri din lume, in care relația cu Divinitatea nu este la fel de aliniata la formalul  occidental, unde de sărbătorile pascale  declarate libere  de guvernele laice , oamenii  pleacă in vacante si bisericile rămân sunt goale,. Pentru comunitățile din estul Europei ,ortodoxe, catolice sau reformate, valorile creștine nu sunt încă infectate de ipocrizia corectitudinii politice din care Dumnezeu este eliminat. S-ar putea ca tocmai aici in Estul UE sa fie șansa de salvare a Europei in deriva de valori.

In Romania omenescul si divinul  coexista irațional pentru Occident. Din fericire , pentru ca nu ne înțelege nu este in stare sa ne înregimenteze pe moment.

 Dumnezeu l-a creat pe om si i-a dat pământul pentru a se bucura si a se veseli. Regulile sunt simple scrise in tablele lui Moise. Restul este forma. Iubirea noastră pentru el nu este mai mica daca atunci când dialogam cu ele mai rămâne deschis canalul cu teluricul. Ca

Dumnezeu nu ne cere supunere oarba in fata oamenilor .Ne cere simplu sa respectam cele 10 porunci. Fără dubla măsură si fariseism. Mă feresc sa mă îndoiesc de dragostea de Dumnezeu a semenilor mei judecând formele ei de exprimare. Cine intra cu iubire in bisericile ortodoxe la Sfântul Maslu sau in Săptămâna Mare la Denii poate intra in rezonanta cu vibrația pura a iubirii Părintești.

Săptămâni cu înțelepciune si va doresc , pana in noaptea in care ne vom întâlni sa luam lumina după cum ne-au botezat părinții , împreună in casa Domnului