Un om nefericit este vulnerabil. Un om nefericit este depresiv. Un om nefericit este manipulabil. Un om nefericit este o marfa cu cost mic de producție si foarte profitabil la vânzare.

Europa îmbătrânește. Tinerii din Europa nu își mai găsesc loc de creștere si stabilitate financiară.  Oamenii, bătrâni ca mine, se tem mai mult decât cei tineri de boală, de creșterea preturilor, de pandemie, de cutremure, de război, de stabilitatea băncilor, de competenta medicilor si calitatea spitalelor. Oamenii trecuți de 50 de ani se mai uită încă la televizor. Așa ca televiziunile le livrează hrana nefericirii. Pentru că ce să vezi, ei merg la vot. Tinerii nu votează dar demonstrează pentru orice si oriunde este rost de o scenă de etalare a frustrărilor generate de alte alimente pentru alte nefericiri. Nefericirea este segmentată cinic. Pentru organizarea costurilor de producție. Cu multa statistică, probabilități si ecuații diferențiale. Care paradoxal nu se mai regăsesc in miezul programelor școlare finanțate de state. Este mai cool sa iți faci mușchi la sală  pe ritm de muzică in 3 timpi decât „mușchi” pe creier. Aia nu se vad si nu sunt apreciați in lumea globală a nefericirii pictată cu inimioare si like-uri generatoare de venituri ,de „influenceri” ai nefericirii prin construcții de ștachete imposibil de atins. Pentru vindecarea rănilor si frustrărilor generațiilor in activitate s-au inventat drogurile. Profitabile pentru cei care le produc si le distribuie. Așa cum sunt pentru bătrânii din generația mea  suplimentele alimentare. Care hrănesc bugetele televiziunilor la care tinerii renunță să se mai uite pentru informare.

Si uite așa ne trezim cu falii de nefericire productivă in societate. Pe care producătorii de nefericire cred că le pot gestiona. Ce se întâmplă in aste zile demonstrează contrariul. A mai apărut o falie. Generată de glasul sângelui. Care este greu sa fie pus in muzica in 3 timpi. Ecoul generat de prea mult beton si sticlă într-o natură modelată in pixeli generați on-line.

Conflictul religios si etnic. In timp ce in Occident religia tinerilor a devenit „Cancel Culture” in tarile musulmane tinerii se radicalizează pentru promovarea credinței in care au fost educați cu consecventă. Acest conflict religios cu armate de calibru diferit promite să destabilizeze lumea. Tehnologia nu poate rezolva problema. Legea numerelor mari ne oferă soluții posibile generatoare de nefericire. Ca si cum nu aveam destule. Ce s-a întâmplat zilele trecute in aeroportul din Dagestan este o mostră de produs al unei afaceri profitabile cu produse ale nefericirii globale. Piața este pregătită. Șaua a fost bătută sa priceapă iapa. Armăsarii pur sânge vor face diferența.  Britanicii care sunt crescători cunoscuți știu de unde vin.

Cum se vinde nefericirea in Romania? O poveste despre pensii si salarii face rating la tv. Niște morți in altă parte a lumii mai diminuează din atenție la ce ni se pregătește. La coada la miracole prorocii mincinoși promit reforme imposibile  financiar. Tara se umple de gropi-investiții cu paradarăt necesar electoral. Arca este tot mai mică pentru cați au nevoie să se salveze de prăpădul care vine. Nefericirea este globală. Fericirea rămâne o opțiune personală. Depinde de fiecare dintre noi sa o definim in sistemul de valori in care ne decidem sa trăim individual.