t
In dicționarul Cambridge dictatorul este definit ca o persoana cu puteri totale care nu a fost ales de popor. Mai greu de găsit in zilele noastre când democrația de formă dacă nu de fond generează lideri prin scrutin-uri electorale. Dar totuși lumea abundă in țâri conduse de lideri numiți de o anumita majoritate : dictatori. Ce definește un dictator într-o democrație?
Căutând printre definițiile dictatorului cea mai întâlnită a fost: Un conducător care nu este controlat de lege. Un conducător de stat care dispune de puteri nelimitate. Prin legea pe care o schimba democratic chiar el si suita sa de interese. Poate cineva intr-un stat cu minime pretenții de democrație să devină dictator fără să existe in spatele său un eșafodaj de persoane si interese pe care să se ridice? Tehnic si democratic este imposibil. Hitler a ajuns la putere democratic. Cu votul popular, ca urmare a sărăciei si foametei instalate in Germania după condițiile draconice ale capitularii si cu ceva ajutor de la ruși după Tratatul de la Rapallo. Adică ajutor extern. Ar fi ajuns Putin prin alegeri libere dictatorul de astăzi fără ajutorul serviciilor de informații ,performante si bine organizate si fără interesele comerciale externe, in Rusia momentului decadentei mandatului lui Yeltsin? Cel mai bun exemplu de adaptare a stilului dictatorial la democrație este in Nicaragua. In ianuarie 2022, Daniel Ortega , dictatorul uneia din tarile cele mai sărace din America Centrala ,cel care in anii 70 si 80 teroriza populația a ajuns să conducă tara , ales democratic , după ce si-a eliminat oponenții, presa defavorabilă si a pus căluș societății civile . Să credem că acest lucru a fost posibil fără sprijinul unor interese economice externe este o dovadă de ipocrizie. Nicaragua deține rezerva esențială de apă potabilă pentru regiune ,in Lacul Nicaragua.
Africa abundă si ea in exemple de dictatori instalați democratic, care si-au plătit susținerea externă, sărăcind tarile si aruncând-le in războaie fratricide. In China nu putem vorbi de dictatură democratică, pentru că acolo este o alta cultura organizațională. Fapt recunoscut si de Președintele SUA, care a mai făcut apoi gafa să ii numească pe Președintele Xi Jimping dictator, enervându-l la culme pe ministrul său de externe că distruge capetele de pod economic la care acesta a trudit din greu.
Ce ii definește pe dictatori in sistemele democratice? Nevoia de sprijin intern si extern in condițiile in care tarile sunt sărace si „elitele președintelui” depind de finanțări de capital speculativ. Există astfel de pericole in Europa? Am suspiciuni rezonabile că scăderea competitivității economice si sărăcirea populației după zeci de directive aberante ale Comisiei Europene, clocite in birouri in care fotoliile sunt ocupate de mici dictatori lobby-ști, in timp ce Parlamentul European este pur decorativ, devine un teren tot mai fertil pentru schimbări toxice. Romania este un exemplu la fel de revelator ca Nicaragua. Avem un Președinte ales de două ori care schimba șefi de partide ca tacâmurile de unică folosință (ca să nu folosesc altă metaforă mai urat mirositoare), care formează guverne contra naturii in interesul eșafodajului care îl susține, care antamează contracte pe termen lung cu parteneri externi, fără sustenabilitate in bugetul tarii, care nu dă socoteală pentru cheltuielile Sale de reprezentare deși sunt bani din taxele si impozitele cetățenilor pe care ar trebui sa ii slujească. Poate să facă asta fără o susținere externă? Eu cred că nu. Problema este CUI va trebui să plătim dobânzile „țopăielilor Sale fiscale” după 2024.Cine sprijină dictatura lui Johannis in Romania? Pristandalele de Romania nu sunt suficiente să legitimeze încălcările fragrante de principii democratice.