Ce am avut astă săptămână? Demisii si comiții. S-au aruncat mingi de responsabilitate intre autorități si partide, mai ceva ca in finala de la Wimbledon. S-au creionat temele de campanie pentru 2024 : corupție, torționari, asistenta sociala , salarii, pensii, taxe si conexiuni „imorale” in grupurile politice combatante. In tara cu cele mai mari venituri din video chat ,campaniile din 2024 promit să furnizeze multă promiscuitate, care generează audiența. Cu voturile o sa fie alta problema, că din februarie avem legea securității cibernetice.
Cel mai important eveniment al săptămânii a fost summit-ul NATO de la Vilnius. Unde președintele Zelenski aștepta o invitație la nuntă. N-a fost o invitație la nuntă .A fost o invitație la logodnă. Niște „aranjamente formale” pentru a proteja Ucraina spune premierul britanic Rishi Sunak. Acordul nu include si clauza privind ajutorul imediat in cazul unui atac. Și după cum știm logodnele pot sa fie rupte atunci când nașii ,socrii mari sau mici nu cad la învoială pe contractul prenupțial. Presa străină scrie pe larg despre tensiunile intre tarile din UE si SUA privind extinderea NATO spre est. Când premierul Victor Orban a spus pe bună dreptate că acceptarea Ucrainei implică declanșarea unui al treilea război mondial prin activarea articolului 5 ,presa l-a acuzat de promovarea mesajelor de la Kremlin. Despre logica argumentelor ,mucles. Turcia s-a înduplecat si promite votul pentru aderarea Suediei. Avioanele F16 ,pe care si le dorește Kievul se duc la Ankara. Totul se negociază . Si noi am negociat. Piloții ucraineni se vor antrena pe F16 la o baza din România. Probabil prin vest ca in est n-au spațiu aerian si pot nimeri in zone fierbinți. Kievul primește arme cu dispersie. Alt subiect de dezbinare in NATO.123 de tari au semnat acordul care interzice folosirea lor. SUA si Rusia nu sunt printre semnatare. Ele reprezintă un risc pentru civili. Dar scopul scuză mijloacele când interesele o cer. O scurtătură la democrație.
Scurtăturile la democrație s-au bătătorit si in spațiul mioritic. In scandalul relelor tratamente aplicate bătrânilor in centrele de asistenta socială, „instituțiile abilitate” au ieșit din adormire. Mai ales DSP-ul adormit la recuperare după lupta crâncenă cu pandemia. Tribunalele poporului activate pe rețelele de socializare au dus la demisia de onoare a Gabrielei Firea, ghimpele din coasta președintelui PSD. Chiar pe 14 iulie de ziua Franței. Un partener strategic mai important decât Germania, vizitată de Marcel Ciolacu in speranța dezvoltării unui cap de pod alternativ la lipsa de iubire, încă, cu partenerul de peste gârla Atlanticului. Nici un liberal nu pare sa plătească oalele sparte. A spus-o si președintele. Gata cu demisiile. Curios este ca nimeni nu controlează, pe lângă oale, frigidere si așternuturi cine sunt doctorii care aveau in grijă acești pacienți ,doctorii de familie, rețetele prescrise, farmaciile care le-au livrat, cine avea controlul cardurilor de asigurați si de cate ori au fost activate aceste carduri. Nici despre notarii care au semnat schimbări de tutelă nici o știre. Noroc că vin alegerile.
In timp ce economia „duduie” gaura la buget se lărgește. Nopțile caniculare stârnesc creativitatea legiuitorilor si pe masa guvernului aterizează schimbări in regimul fiscal de noaptea mintii. Cresc accizele la țigări si alcool pentru ca statul are grija de sănătatea noastră. S-a văzut in politicile de asistenta socială. Căile ferate sunt generatoare de accidente, aeroporturile duduie de reclamații. Noroc ca s-a deschis podul de la Brăila. Ziua, că noaptea, intre doua ploi, mai cad meteoriți.
Vorba unui moș din generația mea : Baboo , ce bine că ne cărăm. Spre ceruri unde cântă de săptămâna trecuta Jeane Birkin. Gențile Birkin au rămas sa fie impozitate de guvernul mondial pentru acoperirea deficitului.