Statul eșuat suntem noi

In ultimii 20 de ani, de când autoritățile au început să fie tot mai multe și mai ineficiente, oamenii au învățat să se descurce, ocolind drumul drept, care devenise plin de reguli aberante. La fiecare ciclu electoral ,pentru a obține voturi , puterea momentului mai inventa niște avantaje pentru categoriile defavorizate, după care urmau poveri tot mai mari pentru producătorii de bunuri și servicii. Care pentru a supraviețui in competiția cu capitalul străin , finanțat ieftin, au învățat să evite conformarea. Asta este unul dintre motivele pentru gradul mic de colectare. Nu mă conformez unor șmecheri care iau pielea de pe mine ! 

Acum in plină criză economică, generată parțial de managementul defectuos al tării, ce face guvernul? Mai inventează niște taxe, ca să aibă de unde să mai crească cheltuielile cu beneficii, pentru cei care le aduc voturi. Ultima rectificare bugetară arată ca obiectivul acestui guvern este să transforme națiunea intră-una de “vulnerabili” dependenți de pomenile partidelor de la putere ,până in 2024. Cei care iau cu două mâini din facturile umflate la energie și dau firmituri pentru potolirea foametei , împachetate im vorbe de clacă. 

Pentru că vulnerabilii devin tot mai săraci și banii de împărțit tot mai putini, încep grevele pentru salarii mai mari. Profesorii , asistenții medicali ,polițiștii , funcționarii cu venituri mici din instituții cu șefi bine plătiți care nu fac nimic ,cer creșterea salariilor. Fiecare cu dreptatea lui. Care dreptate daca este satisfăcută, va provoca nedreptate altora. In acest ritm o să avem tot mai puțin truditori care să alimenteze bugetul și tot mai mulți alimentați din el. Exact ca la fondul de pensii. Cu tot mai putini contributori și mai mulți beneficiari. Unii se vor descurca, crescând povara pe umerii acelora care nu pot, nu știu sau nu vreau să se descurce .In timp ce tot mai mulți critică statul numindu-l eșuat. Nimeni nu vrea să recunoască că statul suntem noi. Și el este după chipul și asemănarea noastră Dacă statul este eșuat, înseamnă ca noi in democrație, nu am reușit să delegăm drepturile noastre unor manageri competenți și responsabili. Avem mai mulți generali cu 4 stele decât armata SUA, Avem 466 de parlamentari, fiecare cu curtea lui ,fata de Polonia cu o populație dubla care are 560.Avem 6,7 de paturi la 1000 de locuitori fata de Polonia cu 6,2.Dar la calitatea sănătății suntem pe locul 47.In timp ce Polonia este pe locul 36 in lume. La noi totul este scump și prost in materie de strategii .Avem puzderie de șefi care conduc dezastruos, dar  pe care îi înghițim ,pentru ca ne pică și nouă ceva. Dacă ne dau afară nu ne găsim de muncă. Mai bine așteptăm și poate mâine le luăm locul. Așa gândesc cetățenii unui stat eșuat. Mai bine puțin și prost decât nimic. 

Să nu îmi spuneți ca pe scara blocului ,pe ulița satului sau la locul de muncă nu aveți niște sosii ale miniștrilor care va enervează. Nu vă cred. Am lucrat si la stat si la privat si am stat la bloc 45 de ani. Peste tot există un Grindeanu, un Ciuca, un Budai ,un Ciolacu, Bolos  sau un Câmpeanu .Peste tot exista un Popescu care distruge tot ceea ce atinge si vă face viată un infern. Ce faceți ca sa ii puneți la punct pe cei care vă deranjează și votează oameni ca ei ? Nimic. Pentru că cere efort si asociere pentru binele scării, uliței sau biroului. Legi există, dar trebuie folosite in lupta cu prostia, hoția si gargara politică. Nu poți sa fi liber si independent daca ești leneș in acțiune . Invocarea motivului :suntem prea mici ca sa contăm, intră in contradicție cu democrația. Tot ceea ce ni se întâmplă in viată este in primul rând DATORITA si din CAUZA noastră in democrație.