Îngrășământul care fertilizează recoltele de crize este cinismul si iresponsabilitatea liderilor lumii. Lumea se tot întreabă când se termină epidemia. Se vede că iar s-a trezit sa ne bântuie. Lumea se întreabă când se temperează criza energetică. Sigur nu in următoarele luni.Ca vine iarna si energia verde,40%, se albăstrește in UE. Urmează criza de metale rare esențiale in tehnologiile viitorului către care ne mana aceiași lideri mondiali care au gestionat „inteligent” crizele cu care ne războim acum, pe bani noștri pentru sprijinirea strategiilor lor. Ei  gândesc in locul nostru sfătuiți de lobbiști fără chip, vânători de profituri mari din subvenții. Cetățenilor li se cere sa muncească in locul lor si sa plătească tot mai multe taxe. Când rezultatele or sa lovească economia mondială, liderii or sa dispară, putini vor plăti dar pagubele vor rămâne si tot cetățenii le vor deconta. Cu bani munciți și nu tipăriți.

Dacă in acest an simțim in portofele efectul politicilor aberante in materie de tranziție la energie verde, in anii care vin ne mai paște o altă criză .Criza metalelor industriale si a pământurilor rare, pe care tehnologia viitorului se bazează. Pe lângă gaz, Rusia a fost furnizorul principal al UE de aluminiu, nichel si platină, China de pământuri rare. Materii prime esențiale in tehnologiile revoluționare. Pe lângă sprijinul pentru Ucraina in lupta de salvare a democrației, UE mai are ca obiectiv plasarea in Ucraina a producției de baterii pentru milioanele de mașini electrice care vor înlocui actualii inamici a planetei. Alergând să scape de dependenta de gazul rusesc , in aprovizionarea cu metalele care ,întâmplător sau nu astăzi nu sunt supuse sancțiunilor, UE riscă să ajungă in gard cu toate proiectele Green Deal. Daca războiul continua, Rusia poate oricând sa suspende aprovizionarea cu aluminiu . Mai ales ca in UE, după creșterea preturilor la energie fabricile se închid . In Romania Alro Slatina este deja pe drumul cel rău, la fel si Alum Tulcea. Vrem sa trăim in raiul verde. Foarte frumos. Dar materia primă cu care se construiește acest rai se produce in mici enclave de ‚”Iad”. Mine, rafinării, companii metalurgice, toate sunt energofage si poluante, cu puternice amprente de carbon. Cererea de cupru, cobalt, litiu, nichel creste exponențial odată cu accelerarea tranziției gândită in creierul UE pentru traiul nostru intru-un rai idilic. Dar minele se deschid greu ,in 15 ani minim. În acest context al acordurilor de mediu tot mai verde-restrictiv. O sa ne trezim in 2035 cu mașina electrică in poarta fără sa o putem alimenta ca nu a fost suficient cupru pentru a construi sursele de alimentare. Presupunând ca sunt bani pentru aceste investiții uriașe. Politicile UE sunt precum cele ale tinerilor care își construiesc casa cu gândul la dimensiunea bucătăriei  si nu mai au loc de closet si nici bani de hârtie igienică. Nici dependenta de China nu poate fi sănătoasă in contextul geopolitic actual. Axa Beijing- Moscova promite sa fie un concurent redutabil pentru Axa Washington-Berlin/Paris. De la dependența de gazul rusesc la dependența de baterii sau panouri solare produse in China este doar o schimbare de sistem de referință. Daca criza semiconductorilor nu a fost un avertisment serios atunci este clar ca in capul liderilor lumi neuronii au adormit de la prea mult aer curat virtual. 

Ce fac liderii României ? Se aliniază in corul papagalilor. Din solidaritate spun ei. Când nu ești capabil sa găsești soluții, dar vrei sa fi șef, execuți ordinele acelora care te-au „înnobilat” fără sa meriți. UE va avea nevoie de resurse. Romania are multe. Așa ca din solidaritate le vom împarți cu UE. La preturi pe care bogații UE si le permit si săracii UE nu.