Acum, când  s-a terminat cu bătut apa in piuă pe subiectul #premierului desemnat eșuat#, avem un culoar de oportunitate pentru a discuta despre facturile la energie. Aici urmează marea eșuare a României, controlată de gruparea câștigătoare din decembrie 2020. Intre doua văicăreli mioritice privind cauzele crizei sanitare, cu grenade politice țintite intre adversarii din parlamentul fragmentat de orgolii si visuri de putere in 2024, auzim de tratamente care mai de care mai fanteziste ale pandemiei  provocate de virusul “GreenDeal-19”.Care ne va ucide prin foamete si frig.

In tratarea unei boli, indiferent de simptome se fac întâi analize temeinice pentru a stabili cauza bolii, sursa destabilizării. In cazul pandemiei economice tot decidenții se feresc ca necuratul de tămâie sa facă analizele care ar dinamita toate tratamentele paliative. Cele care ameliorează simptomele pe termen scurt dar nu acționează asupra cauzei. Pentru ca adevărata cauza este cartelarea generata de lupta pentru putere la nivel mondial. De  unde aceasta concluzie apocaliptică ? Pe o piață sănătoasă, legea cererii si ofertei ar trebui sa reglementeze preturile produselor si serviciilor. Pandemia a generat scăderi ale economiilor, cu excepția Chinei. Cererea a fost mai mica in 2020. Producătorii  de petrol si gaze si-au redus producția pentru a păstra un grad de profitabilitate. FMI preconiza  creșteri in 2021-2022.Atunci de ce nu s-au  gândit strategii geniali in predicții, la politici de creștere treptata a producției de gaze si combustibili fosili funcție de cererile regăsite in estimările de măriri ale PIB urilor? Au gândit creșterile doar prin creșterea preturilor produselor si serviciilor? Ghinion.

Sunt rezonabile suspiciunile de cinism al decidenților lumii privind  forțarea soluțiilor bazate pe energie “verde” scumpa si încărcată de profituri uriașe pentru capii schemei financiare care ne promite raiul in foamete si frig .Cererea de energie nu a crescut in 2020 fata de 2019.A scăzut producția si s-au gripat anumite canale de alimentare. Si hopa „criza” si creșterea de preturi. Artificiala. Asta nu mai este piață libera. Este o schema financiara obținută prin cartelări ale producătorilor si aranjamente cinice ale distribuitorilor in numele unor jucători mari si in detrimentul majorității consumatorilor, persoane fizice si producători europeni de care depind locurile de munca. In timp ce UE poluează infim in comparație cu China si India de unde se importa produsele ieftine pe care săracii Europei si le pot permite , CE se asigura ca își consolidează politicile utopice in domeniul energiei prin condiționări ale fondurilor de reconstrucție si reziliență, de reducere a emisiilor de carbon. Paradoxal , cică Romania trebuie sa reducă emisiile de carbon in același procent cu Germania care are o industrie mult mai performantă.

 Daca in 2007 criza economica a fost creată de produsele financiare  gândite de mințile diabolice ale flamanzilor după profituri rapide pe bursa acum criza economica care se prefigurează din creșterea artificiala a preturilor energiei într-o perioada de recesiune, pe fondul lăcomiei jucătorilor din domeniu ,va fi mai lunga si cu impact mai devastator asupra economiilor medii si mici. Pentru ca întotdeauna aceia mulți si slabi plătesc facturile ălora mari si îmbuibați. Cum s-au gândit sa ne facă sa înghițim veninul, șmecherii de pe bursa energiei .Pai ne-au spălat pe creier cu încălzirea globală. Ce fac ai noștri politicieni cu coloană vertebrala gelatinoasa? Pun romanii sa plătească cea mai scumpa energie din UE, păcălind-i cu compensații, subvenții  si amânări de plăti care ii vor cocoșa in anii care vin. Deși statul roman deține 75% din producătorii de energie nu face nimic pentru protejarea economiei romanești. A ales să se facă preș in fata acelora care ne tratează ca pe niște sclavi buni de vândut pentru comisioane grase ,pe persoană fizică. Trădătorii de neam nu merita pământ de îngropăciune romanesc.