Duminica dimineața la cafea m-am apucat sa citesc știrile si mi-a s-a ridicat tensiunea. De la declarațiile lui Arafat. Omul asta nu înțelege nimic despre economie. A spus cu convingere ca nu-i nici o problema cu închiderea magazinelor la ora 18. Deoarece trebuie promovata telemunca. Adică daca muncești de acasă poți sa o ștergi la supermarket in timpul programului. Așa cum fac angajații de la statul degeaba. Personajul asta a muncit in viată lui in privat ,m-am întrebat intre doua extrasistole.

M-am apucat sa caut in CV-ul personajului. Aflu ca a activat ca voluntar pana in 1998 când a semnat primul lui contract de munca. Din 90 după absolvire, când a făcut pe lângă voluntariat o grămadă de masterate si studii ,nu este clar cine l-a finanțat. Traseul Palestina, Romania, Belgia, Italia, Franța si mai ales SUA a costat mult. Cine l-o fi plătit? Asta ca tot ne întrebăm cine-l tine in brațe in posturile călduțe din administrația centrala românească. Cele mai interesante specializări sunt in America. La Homeland Security, FEMA .Vreo 5 cursuri. In timp ce făcea voluntariat in Romania. Asta in perioada de rezidențiat.

Mă întreb si eu cu mintea mea de blonda ,doctor pe bune in științe matematice ,ce note o fi avut personajul in facultate comparativ cu colegii romani si de ce tocmai el a fost extras din urna de câștigători de finanțări de la felurite agenții si organizații?

Om fi noi o nație care crede in minuni, dar au si ele o limita de probabilitate statistica.

Îl găsim expert in ministerul sănătății intre 1999 si 2001.Pe vremea guvernului Năstase-Pe-Se-De. Asta ca sa fie clar când blamam reformele inexistente din spitale in vremuri de trista amintire. Era ceva cu fonduri de la Banca Mondiala pentru achiziții si organizări ale medicinei de urgenta din Romania. Pe baza unor împrumuturi. Nu aveam experți neaoși. Trebuia sa vina un școlit de afara sa gestioneze fluxul banilor. Si a gestionat bine. La urgente ne alegem cu pompieri școliți intra-ale medicinei in 6 luni si când este chiar dezastru cum a fost in Apuseni, pe lacul Siutghiol, la Colectiv, Piatra Neamț maternitatea Giulești, incendiul de la Babeș si lista mai continua ne lămurim cum este cu distincțiile si cursurile internaționale.

Daca adunam orele de studiu pentru toate cursurile si calificările trecute in CV si eliminam orele de somn nu știu de unde mai adunam ceva ore de voluntariat care l-au transformat in salvatorul națiunii adoptive. Fără el nu se poate. Este cel mai bun.

Stai sa vezi ca am mai dat de niște poziții de management. Ca la sapa sunt doar sclavii neșcoliți de cine trebuie. Când au venit fondurile elvețiene REMSSy, pac si Arafat la Ministerul Sănătății ,consultant in gestionarea lor.

Aflu ca managerul urgentelor in sănătatea românească a avut si un hobby. Agricultura. Din 2012 a fost copreședinte al Grupului de Sănătate, alimentație si agricultura din cadrul NATO. Ca sa vezi ca omul este neobosit in implicarea in „urgente”. S-a ocupat si de Tadjikistan. Din poziția de consultant OMS.

Si in tot timpul asta a făcut si cercetare. O lista impresionanta ne lămurește de ce are atâtea titluri universitare. Fără doctorat, ca pentru asta nu a mai avut timp. Ca s-a făcut mare șef la stat .In 2007.

Si de atunci nu l-a mai mișcat nimeni. În jos. În sus, pas cu pas spre monopolului absolut al „urgentelor” noastre.

Nu înțelege de unde vin banii pe care ii tot gestionează de când a fost la studii in occidentul civilizat.

Îmi amintesc cum a vrut Băsescu sa ii dea peste mana de expert in gestionarea investițiilor in medicina de urgenta si a fost cat pe-aci sa își piardă scaunul de la Cotroceni. Și marketingul costa. Ai bani mulți de investit in împrăștierea „adevărurilor esențiale” te alegi cu lipire pe posturi esențiale. Cam ce face cu succes astăzi si Vlăduț, tăticul comunicării online de nimicuri esențiale.

După ce am schimbat felicitări de Pesah cu prietenii mei evrei si mi-am amintit cat de înălțătoare era procesiunea de Florii la catolici pe vremea când Arafat era ocupat cu studiile si nu ne dădea ordine fără cap si coada, am ajuns la o concluzie.

Cine provine dintr-o cultură in care femeile sunt oameni de rangul doi si in public trebuie sa își ascundă fata in spatele valurilor, daca are prea multa putere o sa  încerce  sa impună aceleași reguli si altor indivizi pe care ii definește, din înaltele sale funcții internaționale, ca fiind de rangul doi. Eu sunt femeie si româncă. Oi fi de rangul doiPlus?

Info din : httpss://www.gandul.ro/wp-content/uploads/2020/04/CV-al-lui-Raed-Arafat.pdf