Ard spitalele, plesnesc conductele de încălzire ,dau pe dinafara canalizările, trenurile merg cu viteza mai mica decât in perioada interbelica, cade sistemul de distribuție de energie electrica, gropile de gunoi poluează marile orașe, avioanele ce transporta bolnavi se gripează in zbor. De ce ? Pestele de la cap se impute. Unii ne îndeamnă sa ne hrănim cu el in timp ce căutam vinovații.

De ce se întâmplă toate astea ? Pentru ca managementul activităților din toate domeniile a fost mai interesat de profit decât de optimizarea proceselor si funcționarea lor pe termen lung.

Daca vorbim de companii de stat ,profitul mergea la managerii numiți politic si la partid. Dacă vorbim de companii multinaționale, după privatizare, profitul tot mai mare mergea la acționarul majoritar localizat pe mapamond. Dacă vorbim de spitale, scoli sau secții de politie profitul merge unde ne spun deciziile finale ale magistraților.

Cauza reala este ca NU S-AU FACUT INVESTITII si mentenanța a fost alocata pe principiul scump si prost.

Explicam in articolul din National (httpss://www.national.ro/monica-tatoiu/despre-sefi-lipsiti-de-onoare)

Că in spitalele de pe vremea comunismului instalațiile electrice sunt realizate neconform cu încărcările cerute de noile protocoale si consum al aparatelor medicale. Firmele care furnizează mentenanță lucrează cu materiale proaste ,produse in China sau Turcia, care sunt mai ieftine si la licitații contează prețul cel mai mic.

Autorizațiile de funcționare  se dau formal in spitale si scoli. Pentru ca nu s-au făcut investiții. Pentru ca nu se pot închide spitalele fără standarde îndeplinite, nefiind alternative .Pentru ca merge si așa de 30 de ani. Totul pentru voturi , fără strategii pe termen lung. Pentru ca s-au exploatat la maximum resursele ramase după 89 fără sa se pună nimic in loc .In afara  de aparatura foarte scumpa cu parandarat pe măsură, sisteme informatice făcute pe genunchi, mentenanță de fațadă si birouri simandicoase pentru șefi.

Am încheiat un ciclu de alegeri. După 2 luni de oameni noi am văzut ca si ei suferă de bolile vechi. In loc sa avem un proiect de buget, unde sa găsim investițiile esențiale pentru ca societatea sa funcționeze ne uitam siderați la aceleași contre mizerabile pentru împărțirea puterii intre noii actori , presați de interesele regizorilor si finanțatorilor din spatele cortinei.

Cu sabia  deficitului bugetar deasupra capului ,marja de mișcare este minima. Așa ca suspiciunea rezonabila este ca  acest guvern, cu spatele la zid, o sa apeleze tot la tăierile de investiții ca sa salveze cheltuielile necesare satisfacerii cerințelor grupurilor de presiune din strada. Concluzie: mai rostogolim cârpelile pana la următorul dezastru . Dezastru nu înseamnă doar morți fizic. Dezastru înseamnă sacrificarea viitorului generațiilor care vin. Orice cârpeală declanșează pe termen lung fisuri care vor necesita alte cârpelile, La un moment dat nu se va mai putea repara nimic. Si atunci vom ajunge sa nu mai avem nimic. O sa începem sa căutam vinovații. Nu ii va ajuta însă pe cei care in acel moment  vor avea nevoi ce nu vor putea fi satisfăcute conform Constituției. Bref

Vaca pe care o tot mulgi fără sa o hrănești va începe sa dea mai puțin lapte si într-o zi o sa moara.