De ce moare sănătatea in Romania? La conducerea ministerului sănătății s-au perindat 25 de miniștrii, in 31 de ani. Incoerenta ucide. Pana recent, răspunsul era corupția ucide, iar PSD era sacul de box al celor care lătrau la poarta puterii. Corupția bau bau era roșie. Acum după mai mult de un an de când s-a schimbat culoarea de la putere, se moare fără anchete finalizate si vinovați condamnați definitiv si corupția a rămas doar in referințele la greaua moștenire. Vina este rostogolita tot mai jos, precum o scama, de pe costumele elegante ale șefilor. Fie ca au fost pesediști, liberali, udemeriști, pediști sau “independenți” ca Arafat, după ei au rămas ruinele sănătății. Șefii plătiți regeste ca sa conducă, sa găsească soluții , sa implementeze strategii cu costuri optime, se tupilează de ani de zile, atunci când sunt crize, in spatele unor anchete cu final așteptat. Cine-i de vina? Întotdeauna ceilalți.
După anii lungi de anchete, dosare uitate in sertare când nu exista presiune electorala, șefii lași se ascund ca șobolanii așteptând sa treacă valul de proteste si sa se instaureze din nou uitarea in urma unei alte știri cu alt impact emoțional. S-a întâmplat după Colectiv, după incendiul de la Piatra Neamț, Statistica ne oferă suspiciuni rezonabile ca se va întâmpla la fel si acum. Uitam iresponsabil ca oricând in București se poate produce un cutremur major. In contextul actual al managementului public in Romania este o probabilitate foarte mare ca sa avem mai mulți morți din cauza bramburelii din ministerele care vor trebui sa acționeze, cel al sănătății si internelor, decât din cauza prăbușirii unor imobile. Daca au găsit după ore multe un ars in baia alăturată exploziei, crede cineva ca vor găsi supraviețuitorii de sub ruine. Vor da vina pe morții care nu au vrut sa se mute pentru consolidarea proasta si scumpa, la care mulți șmecheri se îngrămădesc. Armata noastră nu mai are militari in termen iar generalii cat frunza si iarba nu cred ca se vor cobora la căutat morți.
Statul cel nou ne-a adus instituții noi, ministere fără număr pe măsura drepturilor si ele fără număr la respectarea cărora birocrații angajați in ele veghează pentru liniștea noastră. Si ce sa vezi? În timp ce noi dormeam liniștiți ca trăim in Paradis , am ajuns in Iad. Pentru ca cei care au vegheat teoretic pentru noi, au distrus si ceea ce mai era funcțional. Din incompetenta sau si mai rău din exploatarea cu inteligenta luciferica a încrederii pe care le-am acordat-o partidelor care i-au promovat iresponsabil. Pe principiul mămăliga romanesca nu explodează decât atunci când stăpânii inelelor au interes. Criza economica din 2009-2010 a scos prima data mizeria la suprafață. Criza economica generata de pandemie o sa ne sufoce. Pentru ca satisfacerea nevoilor garantate de noile legi costa. Si banii sunt pe sponci.
Se pregătește votarea bugetului Austerității. Așa cum s-a întâmplat si in 2010, când de abia in martie s-a ajuns la o înțelegere pe genunchi, urmata de tăieri de pensii si salarii si s-a cerut sprijinul FMI. Pentru ca 2009 a fost an electoral si s-a cosmetizat. Coaliția de acum este mult mai dezbinata , resursele de împărțit sunt si mai mici, mirajul fluxului de fonduri europene se pierde in ceata scandalurilor UE, generate de noile tulpini care determina închiderile tarilor membre. Catu a lăsat deja sa-I scape porumbelul. Se pregătește de finanțare de la buget a investițiilor. Care înseamnă curbe de sacrificiu, ca despre taxarea capitalului nici vorba, ca fuge la vecini. Daca așteptați creșteri de venituri,va amintesc ca economiștii au inventat termenul de “negative growth”.Pe românește sărăcire. Sa ne rugam sa nu se taie nimic din ceea ne așteptăm sa crească, intre doua declarații triumfaliste de ”succesuri”.