M-am gândit ca după atâtea știri din politică si amenințări cu alte intrări in carantina este vremea sa scriu despre vacante unde se zice ca mă pricep, după 10 luni de alergat prin lume ca sa evit covidul si carantina

Or sa mai fie piedici la călătorit si in anul care vine. Din varii motive. Avem vaccinuri n-avem clienți. Avem vaccinuri si avem client dar n-avem strategie coerenta sau si mai rău avem nevoi grămadă dar banii nu sunt unde căutam după ei ca sunt alte priorități mai mult sau mai puțin morale. Legal este totul daca vor decidenții vremelnici, aleși democratic de mase. “Lung prilej de vorbe si de ipoteze” vorba lui Topârceanu.

Dar vacantele or sa vina, oricât de evidenta mișcarea globala împotriva mobilității. Pentru sănătatea planetei spun specialiștii. Diferența fata de alți ani va însă fi mărimea bugetelor alocate.

Așa ca este bine sa fie planificate din timp.

Am învățat in ultimii 15 ani ca lunile ianuarie si februarie sunt perioadele de reduceri si oferte la biletele de avion. Pentru zboruri pana la sfârșitul lui iunie. Următoarea perioada de reduceri se refera la septembrie noiembrie.

Daca va este frica de avioane in pandemie gândiți-va ca s-ar putea sa fie mai sigure decât drumul cu mașina, trecut prin vămi, benzinarii sau moteluri. M-am ferit din martie încoace de plaje aglomerate, de hoteluri cu zeci de camera, all inclusive, de destinații la moda, de chartere. Si mai ales de destinații de lumea a treia ,cu experiențe spectaculoase dar sistem sanitar fără reguli stricte de control al calității.

Alternativa la biletul printr-o agenție într-o aglomerare periculoasa, oricât de promițător este prețul sau reclamele vânzătorilor este sa va faceți singuri traseul funcție de buget. Chestia cu reduceri la volume nu se mai aplica. Volumele sunt in zone pe care ar trebui sa la evitați.

Biletul de avion se poate lua direct de pe site-ul liniei aeriene. Vă abonați la notificări de oferte si puteți salva cam 20-30% din prețul standard. Biletele luate cu  6 luni in avans sunt cele mai ieftine. Nu toate Law costurile sunt de evitat. Exista Law costuri  transatlantice. Dedicați-va câteva zile pentru a înțelege rutele si a compara costurile. Este cam cum ai porni într-o călătorie virtuala care in loc sa te coste, iți salvează din costuri. Când ai de plecat cu toata familia este imperativa abordarea asta.

Va spun o poveste hazlie. Eram la o petrecere si mă plictiseam sa discut nimicuri. Împreună cu încă o familie am început sa căutam evadări in calatorii fanteziste. Așa am găsit o ofertă de 500 euro București-Portland cu 2 escale. Nu știam pe unde sa localizez orașul .Am petrecut 2 săptămâni minunate descoperind râul Columbia, povesti despre cucerirea vestului ,cele mai grozave magazine Vintage din lume si cel mai mare spital de foci de mare ,la Alexandria la Pacific. În statul  Oregon, care are taxe zero pe consum. Fără oferta aia nu cred ca ajungeam in zona. Dare to dream.

Rezumat destinație si bilete de călătorie: luați bilete cu 6 lui înainte/înscrieți-vă la news letter-ul companiilor aeriene  pentru oferte. Cumpărați direct de la linia aeriana/daca nu plecați cu copii fiți deschiși la destinații neconvenționale. Alegeți doar locuri unde funcționează asigurarea de sănătate la o firma serioasa cu reasigurare. Si acolo unde au spitale măcar la fel ca la noi/ In bagaj trebuie sa aveți acele medicamente care necesita eliberarea unei rețete plus medicamente de prima necesitate. Mai ales in SUA.

Acum ajungem la cazare. Următorul an nu este recomandabil pentru mers in hoteluri mari. Sfatul meu este sa plecați in grup si să închiriați apartamente, studiouri, cu bucătărie. Cu wi-fi si parcare si lift neapărat. Nu neapărat in centrele turistice. Și sa închiriați o mașină. Costul pe zi in anumite zone ajunge doar la 15 euro pe zi. Sau biciclete sau motorete daca aveți curaj si tinerețe. Este vremea descoperiri de noi amiciții bazate pe small is beautiful. Nu va speriați de gătit. Bucătăreala poate face parte din distracție iar piețele pot deveni un spectacol in sine.

Câteva adrese de căutat cazări:Varbo.com /Flypkey.com /Homeaway.com / Airbnb.com / Booking.com

Pentru închirieri de mașină la cele mai mici preturi recomand călduros ” carhire 3000 „.

Un ultim sfat. Nu mergeți cu  turma. Este mai scump si mai periculos decât pe cont propriu. Cel puțin pana trece pandemia.

Chiar daca nu plecați niciunde, după acest exercițiu veți descoperi ca a fost un joc educativ .

Have fun. Am uitat sa va spun, o limbă străină vorbita cat de cat inteligibil este o condiție necesara.

Pentru sfaturi oricând răspund la adresa de mail monica.tatoiu@noicitim.ro.