A trecut deja un an din ultimii 5 ai al celui mai legitimat om politic al națiunii. O sa ziceți că de abia am scăpat de un an sufocat de alegeri virusate că mă si gândesc la altele. Pai așa se face in toate laboratoarele producătoare de lideri. Se pregătește din timp preluarea puterii pentru ca sa nu existe sincope in fluxul banilor pentru care această putere a fost creată in democrațiile la care ne uitam de peste gard de vreun secol si ceva. Eliminând 2024, care va fi an electoral pe toate fronturile, rămân 3 ani de preselecție.

In orice concurs este vorba de un juriu. Ales de finanțatorii show-ului. International pentru ca, nu-i așa suntem pe valul globalizării si liberei circulații a capitalului. Si politica, dincolo de sloganul “Interesul cetățeanului” este despre resurse si împărțirea lor. In anul 2021, fără Marea Britanie in schema controlului banilor, se vor înfrunta pentru supremație Germania si Franța .Cu Angela Merkel ieșită de pe scena politica si Macron in focul electoral pentru 2022 nu se poate previziona clar cine o să reprezinte aceste doua mari puteri in componenta juriului de preselecție. In condițiile in care noua administrație americană, Biden-Haris, nu s-a poziționat încă fata de Romania ne mulțumim cu niște drone de speriat ursul. Daca  Biden este cunoscut ca având relații interpersonale cu personalități politice românești din ambele tabere ale puterii, doamna Haris o sa aibă pâinea si cuțitul. De reprezentatul SUA in juriu , va depinde probabil si oferta de concurent de la PSD. Puterea femeilor contează (PFC) după realegerea doamnei Nancy Pelosi in fruntea Camerei Reprezentantilor la Washington. PFC ar putea fi un bun slogan de campanie daca reprezentarea de gen o sa fie o conditie de desfășurare a concursului pentru funcția suprema in stat.

Acum sa vedem ce concurenți se încălzesc pe margine. Cel mai vocal pare sa fie Ciolos, de la partidul anexa al USR. Are o părere, din înaltul post de reprezentant al lui Macron la Bruxelles, despre orice se întâmplă acasă, mai puțin despre votul său in “cestiunea”, Safe Minority Pact. Este legitima băgarea sa in seama? Mă tem ca nu, daca legitimitatea are de a face cu numărul de voturi valabil exprimate. Are autoritate? Doar dacă autoritatea se reduce la o funcție obținută prin încredințare directă si nu prin concurs. Avem vreo oferta de la USR-ul pe care îl căpusează? Nu, chiar dacă actualul președinte este in final recunoscut de vreun frizer. USR are prea multe personalități pentru a fi capabil sa se încoloneze in spatele unui lider, așa cum cere o campanie prezidențială de succes. Oferta USR -Hercule va rămâne Pif-ul Plus. Cu hârjonelile mai mult sau mai puțin prietenești, care vor alimenta declarațiile in mediul virtual. Ce ni se pregătește din partea, încă a celui mai mare partid European, PPE? Cu bătălia pentru putere, post Merkel si eșecul formulei nemțești după 10 ani la Cotroceni, slabe șanse sa ne dea PNL vreun candidat câștigător.

Lider carismatic nu a avut PNL nici in 2016, nici in 2019. Johannis, liberalul de conjunctura, a câștigat primul si al doilea mandat doar prin lipsa unui candidat serios din partea opoziției. Ne-a dat marele partid istoric vreun președinte in era post revoluție ?NU. S-a specializat însă in jonglerii cu salvatori de nație scoși din joben de scamatori purtători de papion ostentativ. Si asta va face in 2024. Ce va face PSD? Poate ne va da prima femeie președinte. Bref. Mala tempora currunt.