Pleacă șobolanii vin boii. Nu o spun eu ,o spun statisticile chinezești. Anul trecut ne spuneau ,pe vremea asta, sa ne așteptăm la noi începuturi, probleme de sănătate, oportunități pentru a face bani  ușor si mult timp liber de petrecut cu copiii. Zău dacă n-a fost așa. Sa ne uitam acum ce ne aduce boul . Responsabilități , disciplina si eforturi dublate ca sa obținem orice. Adică din lac in puț. Cică 2021 este un an in care avem oportunități sa facem rezerve pentru anii grei care vin. Cu tigrii care ne așteaptă la cotitură in 2022. Cine mai poate ?

In anul șobolanului economia mondiala a avut cea mai mare contracție din ultimii 74 de ani. Din cauza COVID-19 care i-a prins pe ăia mai  mari  ai lumii cu chiloții in vine, cum ne prinde pe noi in Romania iarna cu țevile de apă caldă găurite. Calitatea răspunsului politic a fost pe măsura competentelor aleșilor neamurilor lumii cu veleități virtual democratice. Am simțit-o toți in viată noastră, la firul ierbii. Si oricât de exaltate sunt știrile cu lupta anti teroristului, vaccinuri si distanțări sociale, măști si spălat pe mâini până rămânem fără piele, tot cu teroristul minuscul trebuie sa coabităm si in anul boului care bate la ușă. Speranță cât cuprinde, cu precauții cât ne duce neuronul din dotare. Mai bine spus neuronul delegat in anul șobolanului, la politicienii decidenți in era boului. Previziuni 2021?

1.Cu atâtea vaccinuri care ne alimentează speranțele, nu o sa avem carantinări totale, așa cum a fost in primăvara șobolanului. Industria măștilor o sa-si găsească însă finanțatori, pentru că dacă ești vaccinat, spun specialiștii, tot poți transmite virusul, așa ca portul măștii o sa rămână o soluție, ca sa ai grija de ceilalți care nu au  devoțiunea ta pentru salvarea omenirii. Rămâne riscul că unde boii or să facă legea să ne mai alegem cu restricții. Pentru viței.

2. Prima jumătate de an o sa fie încă cu bâjbâieli in decizii financiare, nu s-a clarificat încă cine câștigă si cine pierde. Tiparnițele lumii or sa fie in stand by, cam pana in iulie, când noua administrație americană intra in pâine si se aniversează cu entuziasmul de rigoare 100 de ani de la înființarea Partidului Comunist Chinez. Până atunci o sa avem si noi buget .De austeritate că boul ne spune ca trebuie sa strângem cureaua. Si el e consecvent. Care bou? Ăla de metal feng shui.

3. După investiții de urgentă in sănătate boul  de metal se reorientează investițional spre mediu. Când s-au împărțit portofoliile in noul guvern cineva a  avut consultanți pe astrologie chinezeasca sau fler? La Budapesta , se pare ca  feng shui-ul are căutare si politica ESG-ului  (Environmental, Social, and Corporate Governance) are adepți.

4.Preturile produselor finite vor creste si vor înghiți urgent toate creșterile simbolice de salariu minim promis in bugetul din chinurile facerii . Cu reacții naturale in zona protestelor populare pe fondul unei creșteri accelerate a șomajului. Banii UE sunt deocamdată pe hârtie si după cum arată cifrele acolo or sa stea agățați anul viitor, pentru noi. După o contracție de 7,5% in zona euro in era șobolanului nu știu ce mai rămâne României in era boului.

5 Vacante aproape de casa, clădiri de birouri mai goale, frici tratate cu  pilule energizante galbene , distanțare reala si cat mai multa socializare virtuala.

Aduce boul in 2021 fezandare sociala pentru tigrul 2022? Nu pot previziona , ca Ficusul romanesc nu este animal chinezesc.

.