Se consultă nu se insultă. Încă. In bulele timpului nostru, particulele mari si mici nu se insultă intre ele. Își dau coate discret intre coaste, cât sa icnească pentru victimizare. Se insultă însă bulele intre ele. Până pocnesc. De prea multa dragoste de neam, virtual. Că este la moda in bule si rime. Să vorbești despre neam si sa tragi foloase pentru „ famiglia” neamului tău. Hai sa ne consultam ca sa iasă ceva din bula noastră. Ca mâine bula lor si rima  asociată ii iau caimacul marelui mediator al neamului.

S-au alocat mandatele in noul parlament. Pe 21 decembrie mediatorul aleșilor neamului dă drumul la alegeri mari si mici. Pentru „comiții” si camere pompos numite decizionale. Ca acolo  ridica mana ca la BOB aceia din bula care a câștigat mai mult decât a visat. Atâta vreme cat se poate sa câștige ceva, după ce s-au aciuat pe lista care a spart bula ,fiecare vrea ceva. Rima sa trăiască bine, ca bulele si-au făcut treaba.

Unde-i buba bulelor? La particula in jurul căreia gravitează puterea in fiecare bulă. Orban vrea sa păstreze controlul PNL si Barna trebuie sa ridice baricade împotriva PLUS, care se pregătește sa pună mana pe partid .Nici n-o sa fie prea greu când gunoaiele sufoca gândirea critica virtuala in zona banilor mulți din „arondismentul 1” al României, unde toate bulele s-au îmbogățit de-a lungul vremurilor democratice. Făcătorii de regi știu cum. Or fi informații clasificate. Orban fără funcția de PM sau șefia la Camera Deputaților este istorie .Barna fără o șefie de  învârteli este si el istorie. Așa ca amândoi țin cu dinții de banda adeziva cu care sa își sigileze fotoliile. Cu orice risc de repetare a crizei din 2010. Pentru ca „puterea” înseamnă pentru ei mai mult decât principiile  pe care le-au declamat in campania electorală.  In spatele lui Orban si Barna este coada la șefia de bulă. Noi ăștia care am trăit cu cozile la alimentara știm ce poate face din om frica ca ala din spate înșfacă ultima bucățică de carne din galantar.

Ce face balamaua UDMR, de calitate, caci nu s-a stricat in 30 de ani? Budapesta știe sa facă  produse de calitate. Tocmai face mașini nemțești ale viitorului intr-un stat de drept.  Fără sa fi atinsă de epidemia migrării parlamentarilor săi in acești ani, UDMR se poziționează intr-un arbitru detașat, deși arhivele abundă in derapaje anterioare xenofobe nesancționate de vreun for promotor al politicii corecte pentru dulăi. Poți sa zici ceva? Bravo lor ca își securizează bula.

Despre bula minorităților numai de bine. Cu reprezentativitatea este o mica problema, dar făcătorii de regi au probabil o explicație, pe care eu ,femeie, lipsita din punctul de vedere al unui ideolog de bula, de erudiție si cunoaștere temeinica si aprofundata ,nu am cum sa o deslușesc. Fericiți cei săraci cu duhul.

Si așa ajung la celelalte 2 bule necoagulate . Dar alternative, daca vrem si soluții ,nu doar văicăreli.  Bula PSD. Cea mai mare daca ne luam după voturi. Și o alta, numita după metalul prețios care înainte de Bretton Woods garanta soliditatea monedelor naționale. Cat de filozofic.  PSD nu este suficient de mare încât sa impresioneze vreun nas subțire pentru care filozofia răului este profund si temeinic aprofundata. Pentru ca făcătorii de regi au avut grija sa scindeze bula inițială PSD  si sa creeze o bula mica de metal prețios  încât sa arunce in haos masa de biliard. Ca sa câștige cine trebuie. Cum cine? Întrebați făcătorii de regi daca aveți curaj.