Încă o tragedie naște in Romania, comisii formale de ancheta.10 oameni au murit arși de foc, indolentă si incompetentă. A fost cazul Giulești, a fost tragedia din Apuseni, a fost Colectiv. Si ne-am ales doar cu anchete făcute pe genunchi, cu acuze intre politicieni, fără ca nimic sa se schimbe pe fond. Suntem in continuare tara lui “Dorel” , in care plătesc doar cei de la baza piramidei. In piramidele puterii exista nivele de competente si responsabilități. Exista șefi si subalterni. Dacă subalternul greșește șeful ar trebui sa fie la fel de vinovat precum cel pe care este plătit regeste sa îl coordoneze. Responsabilitatea ar trebui sa se distribuie de jos in sus ,până la cel mai înalt nivel de beneficii si responsabilități . Un șef cu caracter si onoare demisionează atunci când  subordonații face  greșeli mortale. La noi avem doar demisa intermediarilor. La vârf, lipsă de  onoare.

Dezastrele ca cel de la Piatra Neamț pândesc după fiecare colt. Pentru ca nu se respecta regulile. Pentru ca materialele folosite sunt de proasta calitate. Pentru ca șefii-manageri sunt aleși după cu totul alte criterii decât cele de competenta si se uita doar in sus, iar ce este in jos nu înțeleg si nu ii interesează.

Avem scoli ,spitale si instituții publice in care nu se respecta nici o regula ceruta de legea aplicată draconic de angajații acestor instituții când merg in control la agenții economici privați. Intr-un spital electricianul folosește ștecherele de doi lei pe care le-a achiziționat managerul numit politic . Cel care cumpără scump si prost.  Cel care execută trebuie sa improvizeze. Ca sa taie șeful “pamblica”. Si mai apoi sa poată să urce intr-un fotoliu si mai călduț din care sa numească subalterni după același tipar. Executantul nu înțelege ca o sa plătească el oalele sparte daca se întâmplă ceva grav. Omul de la firul ierbii face si el ce vede mai sus. Se descurca ca sa își plătească facturile. Ale lui mai mici ale șefilor mai mari. E vinovat? Desigur. Dar vinovăția ar trebui sa se propage de jos in sus precum focul care i-a ucis pe cei nevinovați din incendiile de care am pomenit. Vina nu este la bază. Vina este întotdeauna la vârf. Pentru ca acolo este responsabilitatea deciziei. Un război îl pierde șeful armatei si nu soldatul de rând. Soldatul asculta ordinul dat de șef. El îl trimite la moarte sau la victorie pe acela pe care îl conduce. Daca a ajuns la conducere fără sa merite, atunci generalul si nu soldatul trebuie sa își asume vina eșecului.

La noi șefii din ministere nu plătesc niciodată. Plătește doar cel mai mic in piramida responsabilității. Pentru ca a făcut ce face șeful, dar nu face parte dintr-o gașca.  Gașca care face suficienți bani pentru a plăti avocați care cunosc legea . Avocați pe care „Dorel” nu si-i poate permite.

Mizeria duplicității mustește peste tot. Doar suntem in campanie electorala. Armata de comunicatori  al fiecărei parți beligerante va face ce știe mai bine .Or sa ne bombardeze cu știri despre candele ,declarații de ambasadori rătăciți in pustiu, despre respect pentru morți. Despre vina celuilalt, care nu ii plătește. Dar nimic despre nodul gordian care trebuie tăiat. Nimic despre vina colectiva a tuturor liderilor politici  pentru tot ceea ce se întâmplă in Romania de 30 de ani. Pentru ca tara asta are nevoie de oameni de onoare care sa o iubească si sa o salveze de ea însăși. Împotriva curentului care o dezintegrează. Încetați sa mai credeți in profeți mincinoși . Nu va mai mulțumiți sa supraviețuiți până mâine. Pe care s-ar putea sa nu-l mai apucați. Nu ii mai  lăsați pe cei care v-au greșit odată sa va mai păcălească din nou pretinzând ca s-au schimbat. Lupii urbani nu au onoare . Au doar colți.