In plină criză în învățământ, când toată suflarea politică recunoaște caragialesc că este un domeniu vital, să luăm aminte la: școlile fără autorizație de funcționare ISU, cu toalete in fundul curții , cu elevi prea putini care învață amestecați in clase de nivele diferite , mulți analfabeți funcțional precum mulți din dascălii lor, manuale încărcate de lucruri inutile si greșeli, diplome fără acoperire, scoli doctorale producătoare de rebuturi, inspectorate împănate cu personaje numite politic, directori de școli la mâna baronilor locali, impostori cu sute de masterate incapabili să citească corect un text ,plasați pe baza studiilor in poziții de decizie. Educația este importantă doar in formă. In fond ,este ultimul domeniu in care politicienii au strategii viabile. Pentru că statul ne vrea proști. Este mai ieftin să ne înregimenteze când suntem prosti.
Legea Educației 84/1995 a fost modificată de 61 de ori. A urmat legea din 1999. Si apoi cea din 2011 care este valabilă si astăzi, cu vreo 90 de acte adiționale, care practic au eliminat elementele fond. Importantă educația, nu glumă? De asta a fost nevoie să avem vreo 30 de ocupanți ai fotoliului lui Spiru Haret . Pentru că educația este de interes național! Doar că interesul național este atât de mare încât trebuie mai multe minți luminate sa-l scoată la lumina. Ministerul Educației a pus umărul cu succes la orice altceva decât la educație. Cireașa de pe colivă a fost numirea Ligiei Deca , executantul artizanului ultimei legi „Romania Educata”, cea care a acceptat pentru 2023 cel mai mic buget pentru educație. Din care reieșea clar că nu există nici o dorință de creșteri salariale in domeniu. Interesant este că in decembrie nu am văzut presiuni sindicale similare ca intensitate cu cele de astăzi, la votarea acestei inepții.
Ce potriveală cu greva asta ,a profesorilor, când scandalurile pe împărțirea puterii in noul guvern nu se mai terminau! Si altă potriveală mai „întâmplătoare” a fost că exact când profesorii erau in stradă, s-a votat in Senat ,pe repede înainte Legea României Educate de KVJ . Cam multe coincidențe pentru ca să nu cădem in plasa teoriei conspirației. Salariile din învățământ au fost întotdeauna mici. Când salariile doctorilor au crescut si ale profesorilor nu ,n-am văzut nici o greva de amploare. O alta întrebare ar fi de ce nu se cere demisia Ligiei Deca, responsabilă pentru acceptarea eliminării articolelor din legea României Educate privind salarizarea profesorilor.”Deca, demisia” vreau sa o aud mai des.
Si ca sa fie circul politic complet, aud cum USR prin gura foștilor miniștrii plânge de grija sărmanilor dascăli. Ei care au stat la masa cu Monica Anisie ,ministrul „pepsiglass” si politicieni cu doctorate „viciate” .
Să bagi bani in aceasta peticeală numită învățământ romanesc, fără o curățenie generala a paraziților politici , este o investiție proastă. Prelungirea bolii, moarte sigură.
Credeți că dacă investim pompieristic bani in educație, fără criterii clare de formare si a selecție ale profesorilor, vom avea rezultate mai bune la testele Pisa? Credeți că dacă creste salariul in învățământul universitar fără o curățenie serioasă in școlile doctorale si prin decanate si rectorate unde miroase a aranjamente politice mai rău ca iarba la festivalurile care astăzi înlocuiesc educația ,o sa avem mai puține plagiate la licență, master sau doctorat?
Orice decizii in educație, luate de actualul guvern nu poate rezolva nimic. Pentru ca nu are competentele necesare. Deca demisia!