(istoria se repeta)
Daca ai fost mințit odată ,păcatul este al mincinosului. Dacă se întâmplă a doua oară înseamnă ca tu ești de vină. Să minți un om neinformat este ușor. Să îl faci să înțeleagă când urmează să fie mințit si să îl ajuți să încerce să se ferească de fentele politicienilor de pe listele de partid este greu si costisitor. Vă mai aduceți aminte de anii 2008-2010? Alegeri , crize si minciuni cât un pumn de somnifere. Nici nu ne-am trezit că ne droghează din nou.
După alegerile parlamentare din timpul guvernului minoritar PNL cu Tăriceanu premier, susținut pe sub masa de PSD (tot miros de blat de tip USL ca acum) a urmat guvernul Boc ,care trebuia să dreagă economia si să ii aducă lui Băsescu mandatul numărul doi. Acum nici nu este clar cui sa i se aducă un mandat. Ce probleme avea guvernul Boc in 2009? “Vechiul Guvern a cheltuit mulți bani fără efecte economice”. După o creștere in economie, „spectaculoasă” de 7,8% deficitul bugetar era 5,2% , generat de „țopăiala” electorală in zona bunurilor si serviciilor . Deficit excesiv. Normal, era deja criză in Europa, dar ce nu fac politicienii pentru voturi . Mint cu nerușinare cu jumătăți de adevăr.
Acum avem deficit excesiv din 2019. Spunea Guvernul Boc la preluarea mandatului , după o ședință de 6 ore la care a participat si Băsescu, că in 2009 urma ca sa avem o creștere economică de 2,5% si un deficit de 2%. Ca urmare a „bunei „ guvernării in campania pentru al doilea mandat al lui Traian Băsescu, anul 2009 s-a încheiat cu o „creștere” economică negativa de 5,9% si un deficit de 7.2%. Ce lovitură pentru creatorii de „conținuturi” electorale? Alt buget supra estimat din motive electorale. Economia lumii era lovită de tsunami si din Romania se vedea totul in roz. Este vreo diferență fata de ceea ce se întâmplă acum? Economia mondiala este sub asediu. Mult mai dur decât in 2008. Pandemia si lupta pentru democrație si salvarea Pământului a săpat rău in calitatea vieții contribuabililor. Impactul asupra sistemului bancar, ultima redută, începe sa declanșeze cutremure . Astăzi mici ,mâine mai mari, cu distrugeri greu de estimat. Mai ales de „experții” noștri in machiat prognoze si făuritori de statistici din burți umflate de prea multe festivități. Atunci in 2009 si acum in 2023, cam aceleași probleme de rezolvat. Ramase nerezolvate acum si in viitor.
Organizarea ministerelor, organizarea alegerilor, reducerea preturilor la medicamente (cu 10% la compensate in 2009),cheltuieli de personal ,bunuri si servicii in detrimentul investițiilor cu efecte economice. In 2008 Guvernul a cheltuit cu 6,7 miliarde de euro mai mult decât a încasat, in 2023 cheltuielile antamate intr-un buget umflat cu pompa electorală a generat deja o „gaură” de 20 de miliarde pe care Președintele Călător a alungat-o cu pliciul pentru muște virtuale. In anii electorali 2008-2009 au crescut spectaculos cheltuielile de personal (35% in 2008 fata de 2007). Situația se repetă in 2023.Lipitorii de afișe sunt tot mai flămânzi. Boala facturilor neîncasate continuă să producă metastaze. Atragerea de bani europeni aceiași epidemie de impotență. In 2008 din 2,87 de miliarde oferite ne-am ales cu 0,64. Din PNRR ne-am împiedicat deja in 2023 la transa 2 cu ajutorul Ministerului Economiei condus de un ministru provenit din aceiași pepiniera de “dreapta” (?). Atunci si acum același bla-bla cu nevoia de stabilitate si liniște. Investiții pe hârtie, in mediu , agricultură si infrastructură. Locuri de muncă doar acolo unde se face rost de voturi. Atragerea de fonduri europene cu aceiași finalitate. Voință fără putirință. La fel ca si creșterea gradului de colectare si șmecherii in cheltuirea fondurilor in avans. Zicea Boc in 2008 să nu repetăm greșelile trecutului. Uite că le repetăm cu încăpățânare.
Mai ales la rectificările bugetare nefericite. Cea care urmează înainte de rotativă o sa fie mai ceva ca o întâlnire cu un meteorit pentru economia României . Vor încerca sa ne mintă din nou. Dacă ii credem suntem buni de plată. Cum îți așterni așa dormi!