Este încă săptămâna Luminată. Teoretic. Norii însă se adună deasupra Europei. Șomaj, inflație si creșterea datorie publice. Investițiile cu costuri proaste, politic corecte pentru salvarea democrației si a pământului pe calcă aleșii ei, sunt un mediu favorabil. De multiplicare. Inflația scade mai încet decât previziunile. Se așteaptă înrăutățirea previziunilor dacă inflația continuă sa fie indisciplinată. Economia lumii este încă in zona umbrelor ,ne-o spunea acum o săptămână FMI. Datoriilor publice ale statelor li s-a defectat democratic frâna . Doar economia Chinei nedemocrată este un punct luminos pe harta economică a lumii. Economia verde devine un „partener strategic” al tensiunilor sociale din Europa. In Romania, voucherele -pomeni sunt folosite pe post de antidepresive. 

FMI estimează pentru Romania o inflație de 10% si o încetinire a creșterii economice. De la prognoza de 3,1% la 2,4%. Până acum creșterea economică a fost cosmetizată prin creșterea preturilor generate de preturile artificiale, prin plafonare, din energie. Deficitul estimat de 7,9% in 2023 rămâne excesiv si in 2024, 7.7 % .  Global nu exista speranțe ca inflația să se calmeze in majoritatea tarilor înainte de 2025.  In zona euro inflația este estimată la 5,3% departe de nevoia sănătoasă de 3%. Este cea mai scăzută creștere economică mondială din 1990 încoace. Rămâne rongyao (slava) China.

Cresc dobânzile la bănci. Banii se scumpesc. In Romania unde antreprenorii nu au capital asta înseamnă  costuri mari de finanțare si scăderea competitivității.  Daca FMI ne spune voalat că stabilitatea sistemului financiar global este șubredă ,repercusiunile asupra reprezentantelor din Romania nu sunt de neglijat. Asta se întâmplă când se încearcă implementarea capitalismului social. Nici in căruță nici in teleguță. O posibila recesiune mondială se ițește intre umbre si lumini.

Pentru că prețul energiei curate umflă buzunarele unora si inflația. Când nu e soare nu se produce energie solară,  când este soare producția este prea mare si nu poate fi transportată. Așa că după ce i-am îmbogățit pe chinezi ,profitul investitorilor de la baza piramidei o sa fie infim.  Energia solară nu poate fi stocată. Pe termen mediu. Dar asta nu este știre de BN in „democrația” numerelor mari. Urmează concedierile masive in zona IT.  Că inteligenta artificială nu are nevoie de roboti umani. Criza globală a pensionarilor lovește bugetele tarilor care au avut aroganta de a cosmetiza social capitalismul

Soluții ? Creșterea taxelor .Care sa-i afecteze pe toți, mai puțin pe emanatorii de miracole virtuale . Efect. Creșterea șomajului. Devine tot mai necesară intervenția băncilor centrale . Cu presiune pe băncile comerciale  si fondurile de garantare. Efectele instabilității financiare vor produce de abia de acum încolo cutremure sociale serioase   Se amplifică pericolul crizei datoriilor suverane. Este nevoie de restructurări ale tarilor cu deficite excesive precum Romania.  Chiar daca marele nostru vizionar din deal ne spune ca nu vor fi tăieri de salarii sau locuri de muncă ,uite că FMI ne spune că fără restructurări nu se poate evita recesiunea economică. Pe cine sa mai asculți?

Aflu in timp ce scriu că vizita extrem de costisitoare a Familiei Călătoare  a României are un scop. Costurile sunt secretizate. Pentru liniștea „găurilor” inexistente din buget. Se va negocia aderarea noastră la OECD! Deja mă trec fiori după „succesurile” privind aderarea noastră la Shengen si negocierea dezastrului tranziției grânelor ucrainene .S-a stins lumina sau eu orbesc?