Când intri într-o alianță sau cumperi armament ,cumperi securitate. Mai ales ca in cazul unui conflict real nu reziști mai mult de 24 de ore, cu tot cu armamentul cumpărat, fără sa primești ajutor de la aliați. Împotriva cui  vrei sa folosești bateriile de coastă? Turcia, Bulgaria, Georgia, Ucraina sau Rusia? Din cate am auzit si  eu despre doctrina noastră de apărare,  singurul inamic din  lista de mai sus este Rusia. Restul sunt aliați simpli sau strategici. Are Franța vreun interes in Marea Neagra sa ne apere de ruși? Cate nave a adus Franța prin Dardanele pentru patrulare in ultimii 10 ani? Cate avioane franceze au făcut politie aeriana la Kogălniceanu? Câți militari a trimis Franța la aplicații militare împreună cu armata romana ,pentru apărarea României ,in afara de cei care periodic au defilat de 1 decembrie pe sub arcul de triumf?  Au ceva de aparat in Romania in afara de Veolia, Orange, Suez, BRD  si alte obiective militare de asemenea calibru? Au  luptat vreodată francezii cot la cot cu romanii de când suntem in NATO? Adică in aceeași foxhole ? Au luptat alături de soldații romani in Afganistan sau Irak? De unde tupeul Ambasadei Franței sa ne tragă de urechi ca nu cumpărăm armament de la francezi? Adică ca ne-am sustras obligației de parteneri UE ?

Hai sa va dau câteva exemple de armament francez performant fără verificare in lupta: MBT (main battle tank) Leclec, cel mai scump tanc din lume, de doua ori mai scump decât M1 Abrams. A auzit careva de vreo lupta in care a luptat acest tanc francez? Pana si tunul de pe tanc este de concepție nemțească. Hei Rheinmetall.

Hai sa luam pușca de asalt FAMAS, emblema parașutistului din legiunea străină. După ce au zgârcit-o i-au chemat pe nemții de la H&K s-o pună pe roate ,apoi au abandonat producția. Acum cumpăra toate armele de asalt de la nemți , HK416F, tot H&K. A auzit careva de vreun pistol de 9 mm franțuzesc, nu mă refer la exemplarele de Muzeu?. Au atacat francezii cu rachete anti nava, anti submarin, anti avion, anti curca , de croaziera si artificii in ultimii 10 ani? Si mai ales cate rachete de genul asta au tras pana acum francezii in lupta reala sau antrenamente ținând cont de costul de producție si bugetul de apărare.

Nu mai punem la socoteala „loialitatea”  francezilor fata de aliații britanici in războiul din Falkland , când le-au livrat  argentinienilor in regim de urgenta rachetele pe care vor sa ni le vândă si nouă, si au contribuit la scufundarea unui distrugător britanic.  Halal aliați! Sau vezi cum si-au respectat contractul comercial cu Israelul in războiul din ‚67 când nu le-au mai livrat piesele de schimb si avioanele plătite integral in avans. Halal corectitudine in afaceri!

Domnul Ciuca, care este infanterist, care n-are el treaba cu rachetele si marina ,a învățat acolo unde a luptat ,prin praful din desert, intre stânci, cine-i sunt camarazii de arme. Eu nu cred ca a avut colegi sau subordonați francezi , dar este sigur ca subordonații lui si-au amestecat sângele cu cel al camarazilor americani in luptele comune. Mai mult ,domnul Ciuca, știe ca huliții americani, au in permanenta in Romania peste 5000 de militari, doua baze aeriene in care au investit o groaza de bani, armament greu prepozițional pentru o brigada mecanizata si un sistem de apărare antirachetă pe care au cheltuit câteva miliarde. Au n-au chef trebuie sa se apere pe ei !

Pe urma stau si citesc forumurile ofițerilor romani, care sub condiția anonimatului își exprima poziția profesionala fata de intențiile de înzestrare si planurile de lupta ale Marelui Stat Major. Oficios, pentru ca oficial nu-i asculta nici dracu’. Daca vreunul a lăudat racheta MBDA, eu o mănânc pe post de grisine.

Cu același efect.  Așa ca domnul Ciuca a ascultat părerile tuturor si nefiind afiliat lui Renew a luat decizia pe care orice militar  roman onest si care s-a tarat prin nisip ar fi luat-o. Gogorița franțuzească cu 80% offset in Romania la rachete anti nava s-o publice MBDA drept banc in Le Le Canard enchaîné.

Mai mult de vopsea si cauciucuri la transportoare nu prea avem ce offseta in Romania.

Nu mai zic ca acesta racheta Exocet, n-a făcut niciodată parte din sisteme de apărare costiera cu baza la sol. Nu se poate integra in sistemul folosit de americani in Romania si pana la urma măcar atât sa facă si Romania, sa apere Kogălniceanu aflat la 20 km de mare si portul Constanta in fata atacului rusesc de pe mare si sa mențină capul de pod pana vine cavaleria. Daca nu facem treaba serioasa ne vom apară cu bateria Tirpitz moștenita de la Wehrmacht sau cu bateria de coasta de la Năvodari.

NSM are ultima varianta conceputa in ultimii 5 ani împreună cu Raytheon urmând cerințele US Navy si fără nici un fel de modificare poate fi lansata din submarin, din VLS-urile de pe nave, suspendata de un pod de pe F16, din containere de 4 bucăți de pe camion, de pe malul Marii Negre sau de la Iași si in containere de 20 de bucăți din cala avionului. Exocet-ul, din 77, aproape de pensionare, are variante diferite pentru fiecare mediu din care se lansează si nici vorba sa-l integrezi pe F16. Bulgarii le-au luat la  pachet cu corvetele la mana a doua din Portugalia.

Încă nu m-am lămurit cu cine intenționează să se-nfrunte Franța in Marea Neagra. Cu rușii nu, ca Macron este amic cu Putin. Poate cu Erdogan, după ce deja au pierdut înfruntarea din Mediterana. Asta, daca le da drumul Turcia sa treacă prin Dardanele. Poate își aduc aminte de WW1 in Galipoli. Glumim si noi ca sa nu ne apuce frica.

Daca am fi vecini cu Mali la ocean, as înțelege interesul francezilor sa aibă grija de apărarea noastră costiera , ca de ar fi afectate interesele franceze.

Cred ca a trecut timpul când am dat moca hălci din economia națională unor membri UE si ne sa ne mai aducem si aminte cat ne-au ajutat francezii in ultima alianță cu ei in 1940.

Aviz potențialilor vânzători de arme in Romania. Vreți sa ne înzestrați? Trimiteți si trupe, cu costurile aferente , ca sa va protejați investiția. Americanii instalează pe navele LCS si pe noile fregate fabricate de Ficantieri mai multe rachete NSM decât toate rachetele Exocet produse de francezi .In loc de concluzie.

La Fontaine, un francez,  a scris o fabula ,”Vulpea si strugurii”. Ar fi bine sa fie recitita de Musiu Philippe de la MBDE înainte sa acuze  Ministerul Apărării Naționale de contracte „părtinitoare” și „înșelătoare” care „distorsionează concurența”. Mai e mult pana departe sa ajungi sa faci un cap IR digital de căutare si recunoaștere, așa că e acri !

De fapt miza  scandalul făcut de francezi urmare a  respingerii MBDA de la apărarea de coasta este ca numai un trădător ar putea instala un alt tip de racheta decât NSM la bordul  corvetelor. Ceea ce duce in subsidiar la anularea contractului cu Naval Group pentru ca nu vad un Gowind cu NSM-uri in burta. Dixit !

Recent francezii le-au băgat pe gat grecilor 16 avioane Rafale. La oferta cu garantarea apărării împotriva turcilor. După ce au fugit acum doua luni din fata marinei turcești in golful Syrta, sunt curioasa cate încredere or sa mai aibă grecii ca sa vina francezii sa-i apere in Kios.

Te interesează subiectul? Scrie-mi. Pe mine mă fascinează. Chiar daca o sa am probleme cand o sa intru in Franta pe care o iubesc profund.