Mai sunt 2 zile până la sărbătoarea nașterii Fiului Tatălui nostru, de la care tot așteptăm miracole pe care nu întotdeauna le merităm prin felul in care respectam valorile creștine. Sărbătoare care nu ar trebui sa aibă nimic de a face cu cadouri, mâncare pe rupte, împărțiri de ciolane post Ignat si petreceri cu participanți fără număr. Ce vedem in aceste zile la aleșii purtători de prapuri electorali ? Iubire creștină, iertare, generozitate, respectarea celor 10 porunci? Nimic din toate astea. Doar o bătălie pentru o putere vremelnica si satisfacerea unor interese meschine.
Acum 31 de ani am girat o execuție, cu bucurie, in ziua de Crăciun, încălcând porunca sa nu ucizi. Recunosc ca m-am bucurat iresponsabil si ne creștinește. Este la fel de adevărat ca daca Ceaușescu nu era eliminat fizic l-am fi avut candidat si democratic ales ,Președinte al României de vreme noua, cândva după vreo 10 ani de capitalism sălbatic. Când toți aceia care nu s-au putut adapta noilor principii de supraviețuire si migrație a capitalului, n-au mai avut de unde sa ceara finanțarea nevoilor pe care noua Constituție le promite. Păcatul tot rămâne pe răbojul Creatorului. Avea românul Orban in primăvara lui 2019 o vorba “scapi de dracu, dai de tac-su” pe vremea opoziției fata de dictatura lui Dragnea. Poate o sa-si amintească asta când o sa-l încalece Ciolos in noua coaliție. Si dictatorii se reinventează in lumea globală politic corectă, deținătoare de finanțări.
Luni seara am văzut ca s-a semnat acordul pentru parteneriatul de guvernare, la fel de șubred precum cel din 1996 sau cel din vremea USL-ului. Diferența intre experimentele de atunci si cel din aceasta săptămâna este că pe tabla de șah a globalizării, imposibil de refuzat pe termen lung, se înfruntă alți jucători, cu pionii poziționați altfel. Daca atunci banii si resursele erau intr-un con de umbra, astăzi cuvântul de ordine este finanțarea, conform declarației vremelnicului șef de guvern. Money talks.
Avem bani sa finanțăm nevoile garantate de Constituție? Nu prea, după cât ne tot împrumutăm. Dar avem resurse. Moneda de schimb atunci când nu ai lichidități sa-ti plătești rata la cămătari sunt resursele. Când te uiți la harta lumii si a conflictelor ai argumentele pentru aceasta ipoteza. Cine o sa negocieze contractele de împrumut , in criza economica care o sa zguduie lumea in următorii doi ani ? Citiți CV-urile tinerilor iluminați in marile universități ale lumii. Si pregătiți-va de tsunami. Nu faceți prea multe poze ca o sa va ia valul înainte sa numărați like-urile. Sunt pesimista? Eu cred ca sunt realista.
Puterile garante ale noii coaliții ne promit aproape tot. Virtual, pentru ca este in trend. Ne garantează si păstrarea Crăciunului așa cum l-am moștenit de la părinți si bunici? Daca noi nu îl păstrăm pe Dumnezeu in casele si sufletul nostru mă tem ca răspunsul va fi dezamăgitor. Sa ne întoarcem cu înțelepciune la ceea înseamnă aceste sărbători. La valorile simple care definesc Omul iubit de Dumnezeu. La cele 10 porunci. O sa fie greu in contextul politic actual. Dar nu imposibil daca înțelegem lumea in care trebuie sa trăim in anii care vin. Sărbătoarea Nașterii lui Isus, Mântuitorul, sa va aducă tuturor, prieteni si contestatari, ceea ce îmi doresc si mie. Înțelepciune si sănătate.