După ce săptămâna trecută am scris despre democrația de formă in UE si Romania, tocmai am primit un material de studiu. Protestul spontan al agricultorilor si al transportatorilor. Acest tip de proteste reprezintă rezultatul încălcării flagrante ale principiilor democrației. Ministrul Grindeanu cu proverbiala sa aroganță ne-a comunicat că nu discută cu poporul. El discută doar cu reprezentanții săi „autorizați”. Care autorizați sunt exact asociațiile si organizațiile către care protestatarii arată cu degetul. Cele care au confiscat vocea poporului si cânta cum vrea puterea in schimbul unor avantaje de grup.
Marea problemă a fermierilor din Romania si UE o reprezintă volumul de cereale ucrainene care inundă piața. Excedentul de ofertă, generează scăderea prețului la bursă. Așa cum prețul petrolului este ținut la un nivel ridicat prin reducerea producției așa ar trebui sa se întâmple si prin închiderea granițelor pentru mărfurile ucrainene. Care nu respecta standardele de calitate UE, deci costurile de producție sunt mai mici si preturile de vânzare pe măsură. Mai apare si problema schimbării tarii de origine in Republica Moldova. Se plânge guvernul ca nu are bani de alocat rezolvării problemelor fermierilor. Reintroducerea taxelor vamale, eliminarea tratamentului preferențial in alimentarea la pompă a camioanelor din Ucraina ar genera reduceri de costuri. Romania nu face nimic. Tace si încasează povara care se reflectă in deficitul bugetar.
După ce Eximbank ,condusa de bancheri de „renume internațional” a „fraternizat „ cu Banca Românească ( ca sa se mai șteargă niște urme de management eficient) acum un an am fost informați ca Romania va avea o nouă bancă, de stat cu acționar principal MF. Aprobata de UE conform normelor ajutoarelor de stat. Urma să se numească Banca Romana de Investiții si Dezvoltare. Cu un capital inițial de 1,6 miliarde de euro. Ați mai auzit ceva de ea? Ar fi soluția la probleme financiar ridicate de fermieri si transportatori. De ce nu s-a întâmplat pana acum? Probabil că nu s-a stabilit cine o sa fie la robinet .
Ceea ce se întâmplă acum in Romania este rezultatul importului fără discernământ al politicilor impuse nedemocratic de actuala Comisie Europeana. Despre democrația de formă promovată de aceasta am vorbit in editorialul de săptămâna trecută. Înainte de începerea protestelor. Încălcarea flagrantă a principiului transparenței de către șefa CE in desecretizarea celui de-al doilea contract de achiziție de vaccinuri este cel mai la îndemâna exemplu. Urmează un proces ne informează NY Times. Impunerea de către CE a unor directive in agricultură ,in numele Green Deal a generat in condițiile creșterii prețului la energie, falimentarea micilor fermieri. In toata Europa. O încălcare a principiului protecției drepturilor minorităților in democrației. Capitalul marilor corporații deținătoare de terenuri este majoritar. Monopolul acestuia pe termen lung in piața producătorilor de hrană va genera creșterea prețului prin controlul ofertei. De exemplu prin limitarea ariei terenurilor cultivate. Progresiștii la care se închină actuala comisie UE vor să ne educe cum si cat să mâncăm. Noi nu vrem.
Președinta CE a fost propusă de Consiliul European si votată in Parlament cu 383 pentru si 327 împotrivă (5 voturi diferență). După încălcările flagrante ale democrației si criza economică din Europa, democrația de fond trebuie salvată. Trebuie să mergem la vot la europarlamentare si să evitam listele care conțin politicieni care au sprijinit încălcarea flagrantă a drepturilor noastre. Dacă ne interesează viitorul copiilor noștri.