Toate conflagrațiile mondiale s-au născut din nevoia de control al resurselor in momente de criză. Agresiunea rusa in Ucraina are aceeași cauză. Reîmpărțirea lumii in sfere de influenta este determinata de actuala criza din energie , de criza alimentară si perspectiva crizei de apa potabila si metale necesare in tehnologiile de vârf. Națiunile cu decidenți puternici si vizionari se vor salva pe spinarea acelor națiuni cu lideri slabi si  incompetenți.

După doi ani de pandemie, economia mondială trece printr-o perioadă de convalescentă ,marcată de scăderea puterii de cumpărare in majoritatea tarilor șiș o exponențială creștere a preturilor energiei si alimentelor. In UE impactul este accentuat de efectul masurilor din proiectul Green Deal. După ce au închis centralele pe cărbuni si minele, după ce artizanii Europei Verzi au stors companiile de bani de investiții cu certificatele verzi ,după ce Germania si-a tot închis centralele nucleare, europenii sunt obligați sa își reevalueze strategiile de protecția mediului. Dependenta energetica de Rusia a fost accelerata de politicile Bruxellesului impuse de Germania condusa de cancelarul Merkel. Cu costurile materiale si sociale de rigoare. Este UE unita in acest context? Nici pe departe. Interesele naționale pun căpăstru armăsarului globalizării. Când Rusia a atacat Ucraina a luat in calcul aceste elemente privind unitatea de reacție. Pe termen scurt strategia Rusiei pare ca a stimulat refacerea acestei unități. Dar menținerea sancțiunilor asupra Rusiei, pe măsura ce războiul ruso-ucrainian va intra in etapa de uzura, va vulnerabiliza si economia UE .Și nici economia SUA nu va fi ocolită.

SUA este încă cea mai bogată tara din lume. China este pe locul doi. Diferența dintre ele începe sa scadă odată cu accelerarea inflației in SUA ,comparabila cu cea de acum 40 de ani. Actuala administrație de la Washington a ajuns la o rata de încredere de 40% din partea populației după ce pachetul de masuri privind schimbările climatice si cel de masuri sociale sunt in stadiu incert iar violenta si criminalitatea  au crescut exponențial. Puterea de cumpărare a dolarului scade iar credibilitatea internațională s-a diminuat după retragerea dezordonată din Afganistan si incapacitatea de a preveni diplomatic escaladarea conflictului dintre Rusia si Ucraina. Relația SUA cu Uniunea Europeana nu este nici ea chiar armonioasa după ce  Franța a pierdut contactul  de furnizare de submarine pentru Australia in favoarea asocierii SUA cu Marea Britanie. Mesajul subliminal ar putea fi in acest context, ca SUA este dispusă să sacrifice relațiile sale cu UE in favoarea concentrării resurselor in disputa cu China , pentru controlul Pacificului. Acolo unde se mută creșterea economică a lumii. Toți se întreabă când se va termina războiul si daca flancul estic al NATO va fi atacat. De ce nu cred ca vom ajunge acolo? Pentru ca deși Rusia este cea mai mare tara din lume, Rusia este un stat sărac . Un rus este mai sărac decât un bulgar daca comparam PIB/populație. Rusia va ataca doar teritorii care ii sunt inferioare economic. După „adoptarea” Belarus poate urma Transnistria. Controlează Azerbaidjanul ,Armenia si Georgia.Ca sa fie luata in seamă in parteneriatul strategic cu China trebuie sa aducă ceva in asociere. La bani si tehnologie este inferioară. PIB-ul Rusiei a scăzut sub nivelul lui 2018 dar ocupând teritorii cum este cel al Ucrainei bogata in resurse si controlând Marea Neagra va fi acceptata ca partener. Nu egal dar util. Pe termen lung Rusia poate aduce in parteneriatul cu China si centrele de control din Bosnia sau Venezuela. Înțeleg decidenții din Romania încotro se îndreaptă lumea?  Nu. Preferă ,confortabil, si laș sa aștepte sa decidă alții încotro sa o apuce. În timp ce populația este împărțită de scenele apocaliptice ce se derulează secunda de secunda la televizor intre „putini ști” si „anti putini ști” ,dispare iodul din farmacii si cresc cozile la pașapoarte. Haos si degringoladă. Deoarece unei populații ,înfricoșată si divizată ,i se pot vinde scump adevăruri trunchiate cu impact de minciuni toxice.