De ce a crescut prețul gazelor la nivel global ,în 2022? Ni se spune că prețul a crescut din cauza creșterii cererii față de 2020. Prețul gazului a crescut de 5-7 ori. Dar nimeni nu ne spune de ce a crescut față de 2019. Ne spun experții că e iarnă și frig și consumul e mare. Același consum a fost și în 2018 și 2019. Toți se feresc sa pună degetul pe rană. Care              supurează din cauza prostiei și lipsei de viziune a liderilor politici. Aruncă lumea în aer și ne cer nouă să plătim costurile.

Toate țările din Europa în timpul verii își umpleau depozitele subterane cu gaze pentru sezonul rece. Stocarea gazelor generează costuri de exploatare. Distribuitorii încearcă să-și diminueze aceste costuri . După un 2020 cu restricții si închideri și scădere de cerere în economie și mai ales țignale  care mai de care mai panicarde ,în 2021 Europa s-a lenevit  si s-a trezit cu depozitele umplute cu doar 60%. În timp ce Polonia și Croația au încheiat la nivel guvernamental înțelegeri cu Statele Unite pentru gaz lichefiat,  Germania care avea contracte pe termen lung de livrare de gaz din Rusia ,la prețuri preferențiale a negociat cu Statele Unite investiția în capacități de preluare a gazelor lichefiate la Marea Nordului în schimbul ridicării sancțiunilor americane pentru Nord Stream 2. Nu știm cum s-a ținut de cuvânt după schimbarea de putere. Norvegia, marele furnizor de gaze din UE avea în vară platformele în revizie programată. Rusia ,exploatând oportunitățile pieței a spus că nu mai livrează gaze decât pe contract pe termen lung. În contradicție cu decizia UE de a interzice contractele pe termen lung și de a obliga producătorii să vândă gazul la bursa din Olanda. Așa numitele contracte spot. Si preturile l-a bursa gazelor s-au umflat ca după prea multa proteina vegetala. Bucuria speculatorilor. Cumpără ieftin și vând scump. 

Otrava de pe coliva, criza din Ucraina, închide conducta Yamal, care alimenta cu gaz Ucraina Polonia și Germania. Rusia are în acest moment toate atuurile ca să pună Europa în genunchi.

În același timp ,pe fondul fluctuațiilor prețurilor, Asia care începe să-și revină economic,  a oferit prețuri mai bune decât Europa. Quatarul si SUA au început sa livreze gaze lichefiate acolo unde era mai profitabil. Acum că cererea a fost satisfăcută pe Asia există posibilitatea de livrare pentru Europa ,dar terminalele de gaz lichefiat sunt puține pentru că Europa a stat cu coada sus în ultimii cinci ani. Pe termen mediu și scurt nu există nicio posibilitate ca prețul gazelor să scadă. Pericolul conflictelor militare în estul Europei nu face decât să alimenteze teamă investitorilor de creșterea prețurilor peste cele din prezent.

Cum e afectată România? Deși suntem ai doilea producător de gaze naturale după Norvegia România a importat cu 65% mai mult gaz rusesc în 2021. OMV nu a deschis exploatări noi . Epuizează sondele vechi și ne anunță că urmează să se retragă în viitor din domeniul exploatării gazelor și petrolului. O să facă doar petrochimie la ei acasă că la noi au avut grijă să  închidă combinatele petrochimice primite moca. Gazul din Marea Neagră zace pe fundul mării pentru că OMV n-a avut interes să investească în exploatare. Statul prin reprezentanții săi incoruptibil îi lasă să facă ce vrea spre deosebire de vecinii noștri din Ungaria care atunci când OMV a vrut să preia ostil restul din MOL le-a naționalizat partea. Diferență de coloană vertebrală politică. Ne-au rămas  budele din fundul curții unde probabil că vreun vizionar cu școală pe puncte o să ne învețe să producem biogaz. Și dacă avem vârf de sarcină putem să încercăm cu fasolea. Dacă nu vine vreo directivă UE să ne spună că așa încălzim planeta si o sa ne extermine ca pe vaci.

.