Platim taxe statului pentru acele servicii care trebuie gestionate national si nu individual.

Sanatatea si pensia sunt contributii platite separat.

Ca sa ne deplasam avem nevoie de drumuri pe care le face statul. Avem nevoie de crese, gradinite, scoli si universitati. Avem nevoie de un sistem de protectie interna care sa ne ferească de agresori, justitia de calitate este o conditie necesara a democrației Avem nevoie de armata profesionista .Avem nevoie de protectie sociala pentru persoane defavorizate.Avem nevoie de institutii democratice care sa asigure buna functionare a statului, avem nevoie de teatre, muzee, opera ,filarmonici, avem nevoie de protejarea monumentelor culturale.

Toate aceste nevoi sunt finanțate din impozitele si taxele pe care le platim atunci cand muncim intr-un domeniu sau altul. Din salariul brut, ceea ce ne ramane este netul si diferența se duce in contribuția la fondul national de pensii si la pilonul 2 de pensii in total 25%, la fondul de sanatate 10% si 10% pe cea a ramas impozitul pe venit. Din netul ramas noi platim taxele locale ,pentru serviciile pe care ar trebui sa ni le ofere institutiile administratiei locale (curatenia strazilor, parcurile si spatiile verzi, deszăpezirea, stropirea străzilor la vreme de canicula, combaterea tantarilor, capuselor, toaletarea copacilor, trotuare si borduri, semaforizare, transport in comun, etc)

La o prima vedere 45% din ce generam prin munca noastra se duce la pensii, sanatate si bani de finantare al statului . Pensiile sunt mici, sanatatea este de proasta calitate si tara arata ca dupa cataclism.

De ce? Pentru ca modelul social nu functioneaza. Nu se poate ca 40% din populatie sa sustina restul de 60% la standardele cele mai inalte. Imposibil matematic. Peste asta adaugati coruptia care infloreste in statele sociale si avem imaginea groteasca a Europei drepturilor teoretice ale omului fara responsabilitati.